Elhitték a veszprémiek, hogy megnyerték a BL-t

Fotó: MTI/AP/DPA / Marius Becker

-

A Veszprém már kilenc góllal is vezetett, mégis hetesekkel kikapott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében. A Kielce játékosai szerint túl korán kezdtek el ünnepelni a veszprémiek. Dujshebaev nem tud felhőtlenül örülni, mivel a barátait győzte le.


Miután véget ért a Veszprém-Kielce BL-döntő, előbb lemondott a veszprémi klub elnöke, Kálomista Gábor, majd több veszprémi játékost is hiába próbáltak megszólaltatni az újságírók az úgynevezett vegyes zónában, sokaknak nem jött ki egyetlen szó sem a száján. Lékai Máté annyit tudott mondani, hogy a 45. perc után egyszerűen lefagytak.


Lékai jó játéka is kevés volt


„Nem szabad nyolc-kilencgólos vezetést elherdálni. A hajrában Alilovicnak kellett megmenteni minket, aztán a büntetőpárharcban már végünk volt. Nem tudom, idegileg mikor tudunk magunkhoz térni ebből a sokkból, mert fizikailag bírnánk még” – utalt arra, hogy nem azért veszítették el a döntőt, mert az elődöntők után sokkal kevesebbet pihenhettek a Kielce játékosainál.

Iváncsik Gergő azt mondta: nagy céljuk volt, hogy végre megnyerjék a BL-t, de valami miatt nem sikerült. „Nehéz ilyenkor bármit is mondani, mert nem tudjuk a választ, mi történt velünk az utolsó negyedórában.”


Iváncsik Gergő sem érti, mi történt


A csapatkapitány Nagy László sem érti, miként tudott így összeomlani a csapat. „Amikor vezettünk már kilenc góllal, egyszer csak kimaradtak a helyzeteink, és a védelem is összeomlott. Nem tudtunk a kapusainknak segíteni, kiszolgáltatott helyzetbe hoztuk őket. Az edzőnk időt kért, szerette volna, ha megint nagyobb ritmusban játsszunk. Ez arra volt elég, hogy elvigyük a meccset a büntetőkig.”


Nagy László szerint kiszolgáltatott helyzetbe hozták a kapusokat


Elkeseredetten nyilatkozott Xavi Sabaté, a veszprémiek vezetőedzője is, szerinte 45 percig nagyon jók voltak, de utána leromlott a támadójáték, majd a védekezés is, és ekkor kezdett el remekelni a Kielce kapusa. „Meccslabdákat hagytunk ki miatta, majd nekünk kellett egyenlíteni. Most nem sikerült győznünk, valami plusz hiányzott. Nagyon szomorúak vagyunk az eredmény miatt és a szurkolóink miatt is.”


Sabaté szerint valami plusz hiányzott


Talant Dujshebaev, a Kielce vezetőedzője, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya elismerte, hogy 45 percig a Veszprém jobb volt csapatánál. „Hittünk a győzelemben, elszántak voltunk végig, még akkor is, amikor kilenccel ment a Veszprém. Most azért nem vagyok száz százalékig boldog, mert olyan barátokat kellett legyőznünk, akiket még a magyarországi munkámból adódóan jól ismerek.”

A Ciudad Reallal már egy BL-győzelmet arató Dujshebaev szerint lehetetlen küldetés volt, amit véghez vittek csapatával, hősöknek nevezte játékosait.


Dujshebaev nem először nyert BL-t


„El sem tudom mondani, hogyan nyertünk, főleg, hogy 46 perc elteltével még kilencgólos hátrányban voltunk – idézte az Origo a Kielce hatgólos balátlövőjét, Michal Jureckit. – Ezen a szinten ez ledolgozhatatlan, de megmutattuk, mekkora szívünk van. Számomra Szmal kapus a mérkőzés hőse, igazi csodát tett, neki köszönhető, hogy feltámadtunk. A szurkolók szerintem a kézilabda történelmének legnagyobb meccsét láthatták. Vissza kell néznem a mérkőzés végét majd, mert fogalmam nincs, mi történt a pályán.”

Karol Bielecki a klub honlapjának úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Veszprém túl korán kezdett el ünnepelni, és pályafutása legnagyobb csodájának nevezte a meccset. Csapattársa, Grzegorz Tkaczyk is csodaként élte meg a történteket. „Egy ilyennek voltunk a részesei. Alfred Hitchcock sem írt volna jobb forgatókönyvet.”


Schuch Timuzsin; Nagy László; Lijewski, Krysztof

Lijewski tör kapura


Az öt gólig jutó Krzysztof Lijewski is azon a véleményen volt, hogy a Veszprém nagyon hamar elhitte, hogy megvan a győzelem. „Bár, ha őszinte akarok lenni, mínusz kilencnél én is azt gondoltam, hogy eldőlt. Azonban megmutattuk, hogy végig harcolunk, és tényleg az utolsó sípszóig tart a meccs.”

A kölni csarnokban varázslatos hangulatot teremtő magyar drukkerek a kezdeti csalódottság után is úgy ünnepelték a csapatot, mintha tényleg megnyerték volna a Bajnokok Ligáját: