Elhatárolódik az Akadémia a Paks II-t kritizáló papíroktól

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Az MTA nem nevezi hamisítványnak a Jávor Benedek által nyilvánosságra hozott, az atomerőmű-bővítésről lesújtó képet festő dokumentumokat, de állítólag azok nem hivatalosan megvitatott és jóváhagyott vélemények.


„Nincs semmilyen nem nyilvános, a paksi bővítéssel foglalkozó tanulmánya sem az MTA kutatóhelyeinek, sem az Akadémia tudományos bizottságainak” – reagált kedden közleményben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Jávor Benedek európai parlamenti képviselő hétfői bejelentésére. A PM-es politikus a blogján tett közzé eddig ismeretlen iratokat tervezett új atomerőműről, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy léteznek titkos tanulmányok a tervezett bővítésről, de azok „vállalhatatlanul alacsony színvonalúak”.

Jávot nem állította, hogy a birtokába jutott dokumentumok az MTA tanulmányai lennének (csak azt írta: a háromból kettő „akadémiai körökben készült”), a tudományos testület mégis magára vette, és most igyekszik elhatárolódni. Keddi közleményükben azt írták: nem tud ilyenről az MTA Energiatudományi Kutatóközpont sem, pedig ennek egyik kutatási témája a meghosszabbított üzemidejű paksi blokkok és az új magyarországi atomerőmű-blokkok biztonsága.

Azt a közlemény elismeri, hogy a Jávor által nyilvánosságra hozott szövegek „a bővítésről folyó véleménycsere részei”, de áll mögöttük semmilyen akadémiai testület vagy intézmény, amely szakmai vita után elfogadta volna. Az MTA arra emlékeztet, hogy korábban több nyilvános vitaülést is szervezett a hazai villamosenergia-ellátás jövőjéről, a paksi atomerőmű-bővítésről, „ahol meglehetősen eltérő álláspontok jelentek meg”.