Elhamvasztották a lavinabalesetben elhunyt serpák holttesteit

Fotó: MTI / Nirandzsan Sresztha / MTI / Nirandzsan Sresztha

-

Az eddigi legnagyobb lavinaszerencsétlenség után 13 holttestet találtak meg, három hegyi vezetőt még eltűntként tartanak számon, de minden bizonnyal ők is meghaltak.


Százak álltak hétfőn a nepáli főváros, Katmandu útjai mentén, ahol a megtalált 13 holttest közül hatot buddhista zászlókkal feldíszített nyitott teherautókon vittek végig. A hamvasztási szertartás során szerzetesnők tucatjai énekeltek az áldozatok lelkének kiszabadulásáért, a holttesteket fenyőágak borították.

Mount Everest - Hamvasztás

Mount Everest - Hamvasztás

Közben a hegyi vezetők bojkottot fontolgatnak: azt akarják elérni, hogy a hegyi turizmusból származó bevételből többet kapjanak, valamint, hogy a kormány duplázza meg a tragédia áldozatainak biztosítási díjait, és hozzon létre segélyalapot.

Májusban próbálnak meg a legtöbben feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára, ezért egy bojkott jelentős károkat okozna a nepáli vezetők és teherhordók ezreinek. A hegyi turizmusból az országnak tavaly 3,9 millió dollár bevétele volt.

A nepáli kormány arra kérte a hegyi vezetőket és a kiszolgáló személyzet tagjait, hogy ne csatlakozzanak a bojkotthoz, és komoly változtatásokat ígért.