Elhalaszthatják a FIFA elnökválasztását

-

HÁTTÉR

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága október 20-ára összehívott rendkívüli ülésén tárgyalhat a következő elnök megválasztásának időpontjáról, és elképzelhető, hogy az később lesz az eredetileg kiírt február 26-i időpontnál.


A FIFA péntek este bejelentette, hogy rendkívüli végrehajtó bizottsági ülést tart október 20-án a zürichi székházban. Azt nem közölték, hogy az elnökválasztás időpontjának módosítása lesz-e a téma, de a Reuters hírügynökség két forrásból is úgy értesült, hogy ez lesz az egyetlen napirendi pont.


„Egyelőre nem változott az elnökválasztás dátuma a korábban kijelölthöz képest” – mondta a FIFA szóvivője, de elképzelhető, hogy csúszik az eredetileg február 26-ra kitűzött szavazás, mivel a szervezet etikai bizottsága csütörtökön 90 napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blattert, a FIFA elnökét, valamint Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) vezetőjét, FIFA-alelnököt.

A halasztásról a szervezet végrehajtó bizottsága dönthet, amelynek német tagja, Wolfgang Niersbach néhány órával a Blatterékat sújtó ítélet után a bizottság mihamarabbi összehívását kezdeményezte, s egyetértett vele Szalman bin Ebrahim al-Kalifa sejk FIFA-alelnök, az ázsiai szövetség vezetője is.


A 79 éves Joseph Blattert – aki 17 éve áll a FIFA élén – két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, miszerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, s eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.