Elhagyott katonai járműben rakott fészket az év madara

-

A búbosbanka-pár kreatív otthonteremtését sikerült filmre is venni a táborfalvai lőtéren.


Ismét ínyenc csemegét kaptak lencsevégre a Turjánvidék LIFE projektterületen dolgozó forgatócsoport munkatársai. Mosonyi Szabolcs egy búbosbanka-pár kreatív otthonteremtését filmezte le egy leginkább úthengerre hasonlító, elhagyott katonai járműben a táborfalvai lőtéren.A felvételt a Turjánvidéken, a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Honvédelmi Minisztérium, a Budapesti Erdőgazdaság és a WWF projektterületén, a táborfalvai lőtéren készítette a Natfilm Hungary Kft. A Natura 2000-helyszín másfél évszázados elzártságának köszönhetően kiválóan megőrzött, európai szinten is védett természeti értékeknek ad otthont.

A 2015-ös év madara híres a különös fészkelőhelyek elfoglalásáról, már vízaknában, ágyúban, hordóban és hátsó kerti limlomok közt is találkoztak búbosbanka-fészekaljjal. A népi nevén fostos bugybókának is nevezett madár jól kihasználja a lakott területek adottságait, ezáltal is védekezve a természetes fészkelőodúk fogyatkozásával kiéleződő, az odúlakó madárfajok közti versengés ellen. A búbos banka Magyarországon védett, és szerepel az Európai Unió Natura 2000-hálózatát megalapozó fajok listáján is.

A május végén lefilmezett szülőpár fiókái azóta már bizonyára kirepültek, és önállóan keresik élelmüket a lőtér nyújtotta változatos, gyepes élőhelyeken. A szerencsére nem túl ritka madárfaj egyik legfontosabb veszélyeztető tényezője azonban éppen a számára kedvező, rövid füvű gyepes élőhelyek, legelők területének a visszaszorulása a legelőállat-állomány csökkenése és a területhasználat változása miatt. Nem lehet véletlen, hogy a Turjánvidék LIFE projektterületen találkoztunk vele, hiszen az itt folyó élőhely-helyreállítás a búbos banka számára is kedvező feltételeket teremt. Bár a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével végzett munka leginkább az egyik legritkább gerincesünknek, a rákosi viperának szeretne kiterjedtebb élőhelyet teremteni, a búbos banka is tanúsíthatja, hogy számtalan más állat- és növényfaj is örömmel veszi a természetvédelmi beavatkozásokat.