Elhagyják Kunduzt az Orvosok Határok Nélkül doktorai

Fotó: MTI/AP / Uncredited

-

Az Egyesült Államok vezette erők szétbombázták a városi kórházat, lehetetlen a gyógyítás.


"Minden orvosi segítség kizárt most Kunduzban" - mondta New Yorkban az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szóvivője.


Egy nappal azután, hogy bombatámadás érte a kunduzi kórházat, az Orvosok Határok Nélkül doktorai bejelentették, hogy elhagyják a várost - írja a New York Times.

A támadásban összesen 22-en vesztették életüket, 10-en a betegek, 12-en az egészségügyi személyzet tagjai közül. Az áldozatok között gyerekek is vannak.

A robbantásnak magyar túlélője is van: Jecs Zoltán Lajos, ápoló azt mondta, „Nincsenek szavak arra, hogy milyen szörnyű volt”. Az intenzív osztályon hat ember égett az ágyában, a műtőasztalon fekvő beteg már meghalt, az őt műtő orvosok egy biztonságos helyen kerestek menedéket. A többi helyiségben sebesült betegek ordítottak, miközben az ápoló a saját szemével látta, ahogy a kollégái meghalnak. Az egyik orvosukon sürgősségi műtétet hajtottak végre, de végül ott halt meg az iroda asztalán. Sok kollégáját annyira sokkolta a horror, hogy képtelenek voltak bármit is tenni.

A kórházat az Egyesült Államok vezette erők bombázták. Az afgán hatóságok szerint tálib lázadók bújtak meg az épületben, és ezért vált a légitámadás célpontjává.