Elfolyt-e 60 milliárd forint a semmire? MSZP–MET-háború indult

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

A nyilvánosságra került szerződések alapján 50-60 milliárd forinttal többet adott ki az állam, hogy a kormányközeli MET is benne legyen az üzletben. Ezt állítják a szocialisták. A MET viszont azt válaszolta a VS.hu kérdésére, hogy elemi szakmai szempontokat sem vesz figyelembe, aki a dokumentumokat így értelmezi.


Az MSZP képviselője, Tóth Bertalan perrel kényszerítette rá az állami MVM Magyar Villamos Műveket, hogy tegye közzé az elmúlt évek gázbeszerzéseiről kötött szerződéseket. Ezeknek a szerződéseknek a második adagját most szolgáltatta ki az MVM, és az azokban foglaltak nem támasztják alá azt, amit az állami cég eddig állított – írja a 444.hu.


2011-től az állam Nyugat-Európából is vásárolt gázt, mert ott olcsóbb volt, mint az orosz behozatal, és a megspórolt pénz különösen jól jött a rezsicsökkentések miatt. A nyugati üzletekbe azonban a MET Magyarországot is bevonták, mondván, az ő szakértelme is kell ahhoz, hogy tényleg kevesebbe kerüljön az energia. Az olcsóbb gáz különösen a gázüzemű távfűtőműveknek volt fontos, mert a rezsicsökkentett fogyasztói ár már nem fedezte a költségeiket, főleg, ha a hőt a drágább orosz gázból kellett előállítaniuk.

A legújabb dokumentumok arról tanúskodnak, hogy az MVM leányvállalata, az MVM Partner a MET közreműködése nélkül is tudott gázt importálni nyugatról, méghozzá a MET-es szállításoknál is jóval olcsóbban. Eddig a kormány és a MET részéről is azt mondták, hogy az állami vállalatnak nem volt meg hozzá a tapasztalata, hogy segítség nélkül olcsóbb gázhoz jusson.

A szerződések szerint azonban 2011 és 2014 között az MVM képes volt egyedül is legalább 900 millió köbméter gázt vásárolni, ráadásul köbméterenként 4,5-13 forinttal olcsóbban, mint a MET. Ha ez igaz, akkor az MVM összességében 50-60 milliárd forinttal olcsóbban tudta volna behozni azt az energiamennyiséget, amely a MET közreműködésével jött be.

A MET Magyarországnak 2012-ben drasztikusan megugrott az árbevétele, 70 milliárd forintról 370 milliárdra, és ezen jókora haszna is volt, amelyből még abban az évben 74 milliárd forint osztalékot vehettek ki a tulajdonosok. A MET Magyarország részvényeinek birtokosai között a Mol-on kívül Orbán Viktor kormányfő kedvenc focicsapatának, a Videotonnak a tulajdonosa, Garancsi István is megtalálható.A MET szakmaiatlannak minősíti az állításokat

A MET Magyarország szerint szokványos tranzakciók történtek, és a szocialisták csupán nem értenek hozzá, azért magyarázzák félre a szerződéseket. Ezt a választ adta a cég a VS.hu érdeklődésére, ám részletekbe nem bocsátkozott, vagyis nem próbálta a közvéleménnyel megértetni a szakmai szempontokat.


A MET szerint az MSZP parlamenti képviselője


szokványos üzleti tranzakciókat kommunikál szenzációként, s téves számokkal és hamis állításokkal az elemi szakmai szempontokat sem veszi figyelembe.

A MET azt állítja: igyekezett a szakmai tévedéseket a képviselővel tisztázni. Az elmúlt hónapokban három levélben is kérte Tóth Bertalant, hogy adja át az MVM gázkereskedelmi szerződéseit, amelyekhez közérdekű adatigénylés alapján, bírósági úton jutott, hogy a MET érdemben konzultálhasson azokról. A szocialista politikus azonban a kérésnek nem tett eleget. „A képviselő kommunikációját csak a választókat megtévesztő, politikai haszonszerzésként tudjuk értékelni” – áll a MET VS.hu-nak küldött közleményében.