Elfogyott Markó Iván 130 milliója

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt / Béla Fotós

A Magyar Fesztivál Balett pénzhiány miatt felfüggeszti működését. Pedig tavaly a társulat pályázat nélkül, soron kívül kapott 130 millió forintot.


Pénzhiány miatt felfüggeszti működését a Magyar Fesztivál Balett – írta közleményében Markó Iván, a társulat vezetője hétfőn. A „Magyar Fesztivál Balett 17 évi működés után, anyagi erőforrás hiányában kénytelen felfüggeszteni működését” – áll a közleményben, amelyben Markó Iván a társulat nevében is köszönetet mondott „annak a sok százezer nézőnek”, aki 1996 óta figyelemmel kísérte a Magyar Fesztivál Balett előadásait.Tavaly negyven táncművész nyílt levélben kifogásolta, hogy Markó társulata pályázat nélkül 130 millió forint rendkívüli támogatást kapott a kormánytól, miközben az összes (közel félszáz) független táncegyüttes működésére 2012-ben 211,9 millió forintot szántak. Azt megelőzőleg, 2012 májusában már kapott 25 millió forintot a társulat. „Ez az összesen 155 millió forint példa nélküli összeg a független táncművészet kategóriájában pályázat nélkül, közvetlenül a kormánytól. Abban az esetben, mikor a társulatnak minimális az előadásszáma és vezető táncművészei is távoztak az együttesből” – állt a nyílt levélben.

Idén májusban Az ember tragédiája című előadás végén Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetőjének vezetésével nézők egy csoportja bekiabálásokkal zavarta meg az előadás végi ovációt. A kormánytól kapott 130 millió forintról kérdezték az alkotót. Markó a színpadra hívta a bekiabálókat, hogy beszélgessenek a támogatásról. Az esetről videó is készült: