Elfogták azt az embercsempészt, aki Abdeslaméknak dolgozott

-

A. Ahmed nem kapcsolódik sem a párizsi, sem a brüsszeli robbantásokhoz. De Bécsbe csempészték.


Sikeres a párizsi és a brüsszeli merényletekkel összefüggésbe hozott belga állampolgár, Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatainak feltérképezése, elfogták azt a szír embercsempészt, aki Abdeslam egyik terroristagyanús kapcsolatát szállította Bicskéről Ausztriába – írja hétfői számában a Magyar Idők.

A lap írása szerint sikeresen folytatja nyomozását a Terrorelhárítási Központ (TEK) a belga állampolgárságú Salah Abdeslam magyarországi tevékenységének, így az itteni segítőinek részletes felderítése érdekében, a nyomozás során együttműködnek a belga és a francia társszervekkel.

Az újság arra a kérdésére, van-e nyilvánosságra hozható információ az Abdeslam utáni nyomozás eredményei közül, azt a választ kapta, hogy a TEK műveleti egységei – a beazonosítás után – 2016. július 21-én elfogtak egy szír férfit, aki ellen az osztrák hatóságok embercsempészet miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A férfi egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-szervezet vezetője volt, akit elfogása után a TEK átadott az osztrák hatóságoknak. Ő volt az, aki egy A. Ahmed nevű személyt Bicskéről Ausztriába szállított – írja a Magyar Idők.

A lap úgy tudja, hogy A. Ahmed nem kapcsolódik sem a párizsi, sem a brüsszeli robbantásokhoz, ám az nem lehet véletlen, hogy Salah Abdeslam 2015. október 3-án őt is magával vitte a németországi Ulmból három másik olyan, az Iszlám Államhoz (ISIS) kötődő terroristával együtt, akik aztán részt vettek a párizsi, illetve a brüsszeli támadásokban.

A. Ahmed pontos szerepéről nincs nyilvános információ, annyit azonban lehet róla tudni, hogy 12 nappal a párizsi támadás előtt, 2015. november 1-jén megkísérelte elhagyni Magyarországot Szerbia irányába, vélhetően vissza akart jutni az ISIS rakkai bázisára, Szíriába, ám a magyar rendőrség elfogta, és november 9-ig Kiskunhalason idegenrendészeti őrizetben tartotta, majd Bicskére szállították, innen vitte Ausztriába a szír embercsempész irányította hálózat – írja a Magyar idők.