Elfogták az embercsempészek magyarországi főszervezőjét

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Több mint 25 millió forint értékű valuta, kábítószer és fegyver volt nála.


Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt folytat büntetőeljárást egy magyar férfi ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda. A nyomozás adatai szerint az embercsempész bűnszervezet (amelynek a férfi a magyarországi főszervezője volt) Szerbiában, Magyarországon és Ausztriában élő szerb, magyar és arab származású vezetői 2014 augusztusa és 2015 szeptembere között több mint 400 menekültet juttattak az Európai Unió területére pénzért. A Görögországból induló, Macedónián, Szerbián és Magyarország területén keresztülhúzódó útvonalon a szíriai, afgán, szomáliai, eritreai és iraki állampolgárságú illegális migránsok szállításával főként magyar és szerb állampolgárokat bíztak meg, akik a bűnszervezet által ígért anyagi haszon ellenében követték el a bűncselekményeket.

Az érintett országok nyomozóhatóságai egymással együttműködésben több alkalommal fogtak el és vontak eljárás alá embercsempészeket és az általuk szállított illegális migránsokat Ausztria és Magyarország területén. A több tagállamra kiterjedő bűncselekmény közös felderítése és a folyamatban lévő büntetőeljárások összehangolása érdekében közös nyomozócsoportot állítottak fel Ausztria, Szerbia és Magyarország részvételével.

A szeptember 18-i akcióban Ausztria területén négy, Szerbia területén kilenc embert, míg Magyarországon egy magyar állampolgárt fogtak el és vontak eljárás alá. A magyar férfi a menekültek csempészésére szakosodott bűnszervezet hazai vonalán főszervezői szerepet töltött be. A rendőrök fegyvereket, kábítószert, valamint összesen 84 millió forint értékű valutát foglaltak le. A gyanúsítottak bankszámláin zároltak több mint 25 millió forint értékű devizát.