Elfogták a tömeggyilkost – szilveszterkor 39 embert lőtt agyon

Fotó: HABER TURK GAZETE / STRINGER

-

A török rendőrség hétfő este elfogta a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet feltételezett elkövetőjét.


A férfit, aki 39 embert lőtt agyon, Isztambul európai részén, Esenyurt kerületben fogták el – adta hírül a Hürriyet című török lap. A műveletet különleges rendőri egység hajtotta végre egy lakótelepen. Az NTV török tévécsatorna tudomása szerint a merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát, és vele volt négyéves fia, amikor a kommandó rátört. A gyermek védőőrizetbe került.

A férfit orvosi ellenőrzésnek vetették alá, mielőtt a rendőrség központi kapitányságára került, hogy a terrorista ellenes egység nyomozói kihallgassák – tudatta a Hürriyet, amely (más török médiumokkal együtt) Abdulgadir Masaripov néven említi a merénylőt, hozzátéve, hogy üzbég nemzetiségű.

A Doğan török hírügynökség fotót is közzétett a gyanúsítottról. A képen egy sötét hajú férfi szürke, vérfoltos pólóban látható. Az NTV közlése szerint az illető ellenállt a rendőröknek. A Hürryet szerint sértetlenül sikerült elfogni.

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint további négy embert – három nőt és egy férfit – is őrizetbe vett a rendőrség a merénylet gyanúsítottján kívül. A férfi nagy valószínűséggel a kirgiz szállásadó barát, és az NTV szerint ő van a Doğan hírügynökség fotóján vérfoltos pólóban, nem pedig a feltételezett merénylő.

Az NTV szerint a rendőrség már öt napja tudta, hogy hol rejtőzködik a gyanúsított, és azért halogatta elfogását, hogy megfigyelhesse mozgását, kapcsolatait.

A merénylő szilveszterkor a Reina éjszakai klubba berontva hét percen át lövöldözött. 39 embert ölt meg, 69-et pedig megsebesített, majd sikerült elmenekülnie és 16 napon át bujkálnia, jóllehet a török rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott utána, 35 embert vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állt a gyanúsítottal. Köztük van a gyanúsított felesége és egyéves lánya, akiket a Hürriyet közlése szerint január 12-én fogtak el.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta. Indítékként azt hozta fel, hogy Törökország hadereje bekapcsolódott a szíriai háborúba.

Az Anadolu jelentése szerint a gyanúsított Szíriából érkezett Törökországba.