Elfogták a robbantót és spóroltak 10 milliót a rendőrők

Fotó: Polyák Attila

-

Az ügyészség szerint a körúti robbantó egyedül hajtotta végre tettét, büntetlen előéletű, katonai múltja nincs.


A Teréz körúti robbantással gyanúsított férfit csaknem egy hónapi nyomozás után, szerda este fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei Zala megyében.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze csütörtökön elmondta: egy büntetlen előéletű magyar állampolgárt fogtak el a TEK emberei Keszthelyen. Az elkövetőnek nem voltak társai a robbantás helyszínén, az elfogásakor is egyedül volt. A nyomozás alatt attól tartottak, hogy újabb bűncselekményt is elkövethet a férfi, a főügyész szerint megalapozott volt ez a feltevésük. A rendőrök számos bizonyítékot foglaltak le, amelyekről a főügyész nem adott további információkat.Keresztes megerősítette: a robbantás célpontjai egyértelműen a járőröző rendőrök voltak. Újságírói kérdésre azt mondta, hogy több helyszínen is tartottak házkutatásokat, és természetesen a jövőben is tartani fognak, jelenleg csak az elfogott férfit gyanúsítják. Arra a kérdésre, hogy vizsgálták-e a férfi beszámíthatóságát, a főügyész azt mondta: ilyen bűncselekményeknél mindig megteszik, de ez még nem zárult le.

Papp Károly országos főkapitány azt mondta, hogy a robbantásban megsérült rendőrök állapota biztató, és belátható időn belül újra szolgálatba állhatnak. A hatóságok közel ezer bejelentést kaptak, azonban a felajánlott 10 millió forintot nem kellett kifizetniük, mert a felderítésben nem volt koronatanú.

Hajdú János, a TEK vezetője azt mondta, hogy különböző akciókat végzett a terrorelhárítás, azonban nem mindegyiknek volt köze a körúti robbantáshoz. Az elkövető feltételezett indítékairól nem voltak hajlandóak beszélni, de még nem is tisztázták azt.


Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország egy biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül

– mondta az elfogás hírére Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-nek. A kormányfő kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adja át elismerését a nyomozásban részt vevő rendőröknek.