Elfogták a levert zendülés vezetőjét

Fotó: AFP / RONALDO SCHEMIDT

-

Egy katonai laktanyát támadtak meg, fegyvereket is zsákmányoltak.


Elfogták a múlt heti valenciai fegyveres lázadás vezetőjét – mondta Vladimir Padrino. A venezuelai védelmi miniszter szerint elfogtak egy másik dezertált katonatisztet, Yefferson García hadnagyot is, aki szintén részt vett a laktanya elleni támadásban.

A kormány vasárnap jelentette be, hogy leverték a lázadást, amelyet Nicolás Maduro elnök kormánya ellen indítottak egy katonai bázisnál. Caracas terrorista támadásnak minősítette az esetet, a zendülők közül kettőt megöltek, további hetet őrizetbe vettek.

Egy egyenruhás videón jelentette be felkelésüket. A csoport vezetője, Juan Caguaripano százados azt mondta, lépésük Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen irányul, de nem államcsínyt hajtanak végre, hanem "polgári és katonai akciót az alkotmányos rend helyreállítása érdekében". Caguaripanót 2014-ben lázadás és árulás vádjával távolították el a Nemzeti Gárdából, azóta száműzetésben élt.

A védelmi minisztérium szerint az összeesküvők közül néhányan az ellopott fegyverekkel elmenekültek a laktanyából, ezért nagy erőkkel kutattak utánuk.