Meghalt a lelőtt orosz repülő pilótája

Fotó: MTI/EPA / ABDALLA SZAAD

-

A lázadók rakétával lőtték a kormányerőket támogató gépet.


Egy szíriai ellenzéki csoport Idlíb tartományban lelőtt egy Szu-25 orosz harci repülőgépet – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A helyi felkelők parancsnoka szerint a pilótát elfogták.A repülőt rakétával lőtték le Maarrat-en-Numánnál. A pilóta katapultált, a repülő roncsaitól öt kilométerre lelőtték. Egy fegyveres szerint a pilótával akkor végeztek, amikor pisztolyából tüzet nyitott a felkelőkre, akik megpróbálták elfogni.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a gép lelövését és a pilóta halálát. Moszkva szerint az incidens a Dzsebhat as-Sám (a korábbi an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt.

A neten keringő felvételek egyikén egy véres arcú halott látható, akit szakállasok vesznek körül. Egyikük azt kiáltja: "Ő orosz". A videofelvétel hitelességét független forrásból nem erősítették meg.A moszkvai védelmi minisztérium szerint később azt közölte, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a Szu-25-öst rakétával lelőtték. A légicsapásban állítólag a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

Az orosz légierő a szíriai kormányerőket támogatja, és az OSDH szerint az elmúlt egy napban az oroszok fokozták a bombázásokat. Az oroszok 2015 szeptemberében avatkoztak be a szíriai polgárháborúba, azóta vagy 45 katonát veszítettek, a magáncégek áltak szerződtetett fegyveresek veszteségeiről nincs adat – írja a BBC.