Videó: lövöldözés és káosz Dallasban - robot ölte meg a támadót

Fotó: AFP / LAURA BUCKMAN

-

Szeptember 11-e óta nem halt meg egyszerre ennyi rendőr szolgálatteljesítés közben. A lövöldözés a rendőri túlkapások elleni szervezett tüntetésen tört ki: a merénylők szándéka az volt, hogy minél több áldozatot szedjenek.


Ezt tudjuk a dallasi lövöldözésről:
  • 5 rendőr meghalt, 7 megsebesült
  • 3 civil tüntető - egyikük négygyermekes anya - is megsebesült
  • 3 gyanúsítottat - 2 férfit és 1 nőt - elfogtak a rendőrök
  • 1 gyanúsított tűzpárbajban meghalt
  • a negyedik merénylő azt mondta, hogy bombák vannak Dallas belvárosában
  • a rendőrség 2 helyszínt átkutatott, de nem találtak pokolgépet
  • az orvlővészek távcsöves fegyverekkel, magaslati pontokról lőttek a rendőrökre
  • a támadás a rendőri túlkapások elleni tüntetésen történt
  • az egyik gyanúsított azt mondta, fehéreket - különösen fehér rendőröket - akart ölni


A dallasi rendőrség letartóztatott 3 orvlövészt, akiket a csütörtök esti békés tüntetésen lelőtt rendőrök meggyilkolásával gyanúsítanak. A negyedik társukat, aki egy garázsnál elbarikádozta magát - mint arról később a hatóság beszámolt - a tárgyalások megfeneklése után beküldött rendőrségi bombakereső- és megsemmisítő robot ölte meg.

A rendőrök szerint a bekerített támadó azt mondta, hogy "közeleg a vég", és még sok rendőrt fognak megölni. A férfi szerint a parkolóházban és a belvárosban bombákat helyeztek el. A bombafenyegetés miatt a dallasi rendőrség nagy erőkkel fésülte át a várost robbanószerek után kutatva. A rendőrök 2 helyszínt átkutattak, de nem találtak pokolgépet.A lövöldözés a rendőri túlkapások elleni békésnek meghirdetett tüntetésen tört ki. 12 rendőrt megsebesítettek, 5-en meghaltak, ketten pedig válságos állapotban vannak. A sérültek közül három rendőr - Omar Cannon, Misty McBride, Jesus Retana - a DART-ban (Dallas Area Rapid Transit) teljesített korábban szolgálatot.

David Brown, dallasi rendőrfőnök a támadást követően kijelentette: összehangolt, megtervezett támadást indítottak a rendőrök ellen, hiszen az elkövetők kedvező pozícióból, mesterlövész-puskákkal várták az alkalmat, hogy a rendőrökre lőhessenek. Mint mondta: az elkövetők "összedolgoztak, megfelelően választották ki a magasságot és háromszög alakban foglalták el a helyüket a tiltakozó menet útvonalán".

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama elnököt - aki a lengyelországi NATO-csúcson vesz részt - folyamatosan tájékoztatják a dallasi helyzetről, valamint a sérült rendőrök sorsáról. Utóbbi az elnök kifejezett kérése volt.

Ted Cruz, texasi szenátor Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "Isten oltalmazza elesett hőseinket és hozzon békét Dallas városába!"

A támadás pillanatairól készült ez a videó.Volt, aki a Facebookon közvetítette a lövöldözés pillanatait.A rendőrség egy gyanús csomagot is talált, ezt tűzszerészek vizsgálták. A helyszíni jelentések szerint Dallas belvárosában kaotikus volt a helyzet. A belváros felett helikopterek köröztek.

A dallasi rendőrök szerint a mesterlövészek csapdát állítottak a rendőröknek - írja a BBC. A magasból, 2 helyszínről lőttek, és céljuk az volt, hogy minél több egyenruhást megöljenek.Lezárt légtér

A dallasi légteret lezárta a szövetségi légügyi hatóság. Kizárólag a mentésben résztvevők repülhetnek, a dallasi rendőrség jóváhagyásával - írja a BBC. A lövöldözés közelében lévő kampuszt is lezárták.

A rendőrség a Twitteren közölte az egyik körözött személy fotóját.A terepszínű pólót viselő fegyveres férfi azóta feladta magát, a rendőrség pedig nem tekinti gyanúsítottnak - írja a CNN. A férfit azóta már elengedték, és tisztázódott, hogy nem volt köze a támadókhoz.


New York tüntetés a rendőri túlkapások miatt, Dallas lövöldözés, rendőrgyilkosság

New York-i tüntetés a rendőri túlkapások ellen