Elfoglalták a közlekedési múzeumot a ligetvédők

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Az építési kerítést felborították, többen az épületre másztak, és hozzáláncolják magukat. Rendőri beavatkozás lesz még ma.


Teljes hosszában felborították a a Közlekedési Múzeum elé épített kerítést a ligetvédők, és a gyepre hordták. Fizikai összecsapásra is sor került a biztonsági őrökkel, három ligetvédő megsebesült a kedd délelőtti csatában – tudtuk meg az egyik szervezőtől. A rendőrség is kint van a helyszínen, az őrzővédők vezetőjével egyeztetnek.Az események azzal kaptak lángra, hogy a rendőrök hat ligetvédőt kiemeltek, és arrébb helyeztek a múzeum bejáratánál, ahova kordont vontak a civilek. Ekkor kergetőzés kezdődött a biztonságiak és a civilek között, majd bedöntötték a kerítést a parkoló szinte teljes hosszában. Ennek köszönhetően megnyílt az út a múzeum főbejáratához, amit ellenőrzésük alá vontak a civilek. A parkoló most ismét közterületként funkcionál.

A ligetvédők egyik tagja az épület tetejére mászott, mások az ablakok vasrácsaihoz láncolták magukat.A munkások közben gőzerővel építik a kerítést a múzeum túloldalán. A munkagépnek sikerült bejutni, oszlopokat fúrnak az aszfaltba, amikre falapokat illesztenek. Az egyik ligetvédő szerint erre azért van szükség, hogy építési terület legyen a hely, ezzel elveszítse közterület jellegét.

Kérdés mi történik, ha az oszlopépítők eljutnak a civilek által elfoglalt főbejárathoz. A ligetvédők közben ülősztrájkot kezdtek a parkolóban, hogy ne tudják folytatni a palánk építését. A biztonságiak ez alatt helyreállították majdnem a főbejáratig a civilek által feldúlt kerítést. A feszültség fokozódik, egyre több rendőr érkezik.A Rendőrség közbelép

A rendőrség illetékese lapunknak azt mondta, még a mai nap folyamán beavatkoznak, ha beigazolódik, hogy jogsérelem éri a kivitelezőket. Arra kérték a beruházás képviselőjét, gyűjtsék össze mindazt, ami bizonyítja a jogsérelem elszenvedését. Ezeket értékelni fogják, és ennek megfelelően intézkedni.


Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, fokozottan élet és balesetveszélyes a munkaterület, ahol nem tartózkodhatnak civilek. A VS.hunak azt mondta, akkor tudják megkezdeni a műtárgyak kiemelését, amihez szükséges lesz falbontás, ha teljesen tiszta a helyzet. Nyílt közbeszerzésen választották ki a bontási és szállítási céget, túlterjeszkedni a hatáskörén egyikük sem fog. Gyorgyevics hangsúlyozta, az az érdeke minden magyar állampolgárnak, hogy megszűnjön a jogsértés, elkezdődhessék a munkát, a rendőrség pedig eljárjon ennek érdekében.