Elfogadták az új médiatörvényt Lengyelországban

-

Andrzej Duda elnök aláírta a lengyel médiatörvény módosítását. A belföldi és nemzetközi vitát kiváltó, kis médiatörvénynek nevezett jogszabály a lengyel közmédiareform első fázisa.


A törvénymódosítást 2015 végén a Jog és Igazságosság (PiS) párt többségi szavazataival és néhány ellenzéki képviselő támogatásával hagyta jóvá a lengyel parlament.

"Az államfő számára fontos, hogy a közmédia sokszínű, objektív és hiteles legyen" - magyarázta az államfői hivatal vezetője, Malgorzata Sadurska az elnök döntését, hozzátéve, hogy a lengyel közmédia jelenleg nem teljesíti ezeket a követelményeket, és többször szubjektív újságírói vélemény jelenik meg benne.

A kis médiatörvény értelmében

  • azonnali hatállyal megszüntetik a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát;
  • megvonják az országos rádió- és televíziótanácstól azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és a felügyelőbizottságok vezetőit, a kinevezés jogát pedig júniusig a kincstárügyi miniszterhez rendelik;
  • hétről három főre csökkentik a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió (PR), valamint a regionális tévé- és rádiócsatornák felügyelőbizottságainak létszámát.

A kis médiatörvény már a parlamenti tárgyalások során több uniós tisztségviselő, valamint a nemzetközi újságíró-szervezetek tiltakozását váltotta ki. Szerintük a kormánypárt valódi célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.

Kedden Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára levelet küldött Andrzej Dudának, amelyben azt kérte tőle, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, amíg bizonyossá nem válik, hogy annak rendelkezései összhangban vannak az emberi jogok európai egyezményével.

Krzysztof Skowronski, a Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) elnöke szerdán a TV Republika konzervatív hírtelevízióban elmondta: a nyugati sajtó és az európai politikusok "kompromittálják magukat", amikor támadták a demokratikusan megválasztott lengyel kormány lépéseit. Azt mondta, hogy különösen a német újságírók és politikusok foglalkoznak Lengyelországgal, "ahelyett, hogy alaposan tájékoztassák saját társadalmukat a kölni és hamburgi tömeges szexuális és rablótámadásokról".

A lengyel ellenzéki politikusok csütörtökön, az államfői jóváhagyás bejelentését követően élesen bírálták a médiatörvényt. A Polgári Platform képviselője "a közmédia megtámadásának" minősítette ezt, szerinte a közmédiát ezentúl "egy párt sajátítja ki". A Nowoczesna párt azt nyilatkozta, hogy a törvénymódosítással a közmédia "a kormány szócsövévé válik".

A kis médiatörvény a kihirdetését követő napon lép majd hatályba, azaz már pénteken.

Az egész közmédiareformra irányuló törvény tervezete az utóbbi napokban szivárgott ki a lengyel sajtóban. Ennek értelmében az eddig kereskedelmi alapon működő lengyel közmédiát közhasznú állami társaságokként működő "nemzeti médiává" alakítanák át, amelynek tevékenységét egy új testület, a Nemzeti Médiatanács felügyelné.