Elfogadták a taxistörvényt, egy évig blokkolhatják a szolgáltatókat

Fotó: Getty Images / Adam Berry

-

Még egy tárcaközi bizottság lesz az illegálisnak nevezett társaságok ellen. Az Uber tovább tárgyalna.


Legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak: a parlament 119 igen, 61 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el a törvényjavaslatot.

A blokkolást a közlekedési hatóság rendeli el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztése nyomán. A tiltás akkor rendelhető el, ha a taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő nem felel meg a kormányrendeletben meghatározott diszpécserszolgálati követelményeknek és ezen engedély hiánya miatt a hatóság bírságot szabott ki, a megbírságolt pedig tovább folytatja a tevékenységet. A tiltás 365 után megszűnik. A blokkolást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi és ellenőrzi, a blokkoló határozatnak - külön megjelölés nélkül is - valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató a kötelezettje.

A közlekedési hatóság 50 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja azt szolgáltatót, amely kötelezettségének nem tesz eleget. A bírság ismételten is kiszabható.


Bizottság is lesz

A jogellenesen működő taxiszolgáltatások kiszűrésére tárcaközi bizottság jött létre - mondta Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a Belügyminisztérium, az adóhivatal és a közlekedési hatóság kölcsönösen tájékoztatja egymást az ellenőrzéseiről. Fónagy szerint a jelenlegi változtatás célja a szabályosan működő, adót fizető magyar vállalkozók védelme volt a tudatosan szabálykerülő magatartások visszaszorításával.

A változtatás elfogadásával a kormány nem tekinti letudottnak a hazai szabályozás kérdését, a fejlesztési tárca továbbra is nyitott annak átfogó felülvizsgálatára tekintettel az utasok kényelmét javító korszerű internetes és más alkalmazásokra.


Az Uber tárgyalna

“Az Uber továbbra is kitart amellett, hogy az új technológiák betiltása, blokkolása - pusztán azért, mert azokat nem lehet beleerőszakolni az elavult szabályozás keretei közé - nem jó irány. Ezt megerősíti az Európai Bizottság iránymutatása is, amely felhívja a tagállamok figyelmét, hogy ne a betiltást, hanem az ésszerű szabályozást válasszák a megosztáson alapuló gazdaság szereplői esetében” - áll az Uber magyarországi operatív vezetőjének közleményében. Fekete Zoltán szerint az Uber eddig is megfelelt a szabályoknak: az autós partnerek kiváltották a személyszállítói engedélyeket és a magyar jogszabályoknak megfelelő számlát adnak.

Az Uber keresi a párbeszéd lehetőségét a döntéshozókkal annak reményében, hogy a jelenlegit felváltsa egy modern, az új technológiákra szabott szabályozás, amely a fogyasztók érdekeit helyezi a középpontba. "Az Uber továbbra is elkötelezett 150 ezer magyarországi felhasználója és 1200 autóspartnere iránt, és folytatja működését" - olvasható a közleményben.