Elfogadták a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló törvényt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Elfogadta az Országgyűlés kedden a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.


A Fidesz múlt pénteken beterjesztett indítványára – amelyet házszabálytól eltéréssel tárgyalt a Ház – 185 képviselő szavazott igennel, 5-en nemmel. A törvény hatálya a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények ügyleteire terjed ki. A VS.hu éppen ma közölt összeállítást arról, hogy az állam különös módon kiemelt figyelmet fordít a Quaestor-ügyfelekre, miközben a Buda-Cash, és a többi bajba jutott pénzintézet ügyfeleinek – úgy tűnik – elengedték a kezét.


Átment törvény


A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának létrejöttét, amely – a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt – 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Az indoklás szerint ez feltételezhetően lényegesen nagyobb arány, mint amihez az ügyfelek egyedi perben, illetve a felszámolási eljárásban reálisan juthatnának. A törvényt annak ellenére fogadták el, hogy a Bankszövetség hétfőn este közölte, nem ért egyet a szektorra újabb terheket rakó törvényjavaslattal, és korábban, az Erstével és az EBRD-vel kötött megállapodás részeként, a kormány is vállalta, hogy a bankok hozzájárulása nélkül nem tesz új terheket a pénzügyi intézmények nyakába.