Nem hízelgő Magyarországra nézve az EP döntése

-

Elfogadta az Európai Parlament (EP) a magyar helyzetről szóló állásfoglalást, de nem az eredeti verziót.


Elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a radikális baloldal állásfoglalási javaslatát a magyarországi helyzetről, ám a végső szövegből kikerült az a szakasz, hogy az EP kezdeményezze a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak szóló, indoklással ellátott javaslat elkészítését az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítására Magyarországgal szemben.

Az EP 327 igen és 293 ellenszavazat mellett fogadta el azt a határozatot, amely alapján a parlament ismételten felhívja az Európai Bizottságot, hogy léptesse életbe a jogállamiság megerősítésére szolgáló uniós keretrendszer első szakaszában foglaltakat. A határozat felszólította a bizottságot arra is, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható vizsgálatát, ideértve több intézkedés együttes hatását, valamint értékelje, hogy rendszerszinten veszélybe kerülhetnek-e Magyarországon az említett értékek.

Ebben a cikkünkben már jeleztük, hogy elképzelhetetlen lenne Magyarországgal szemben a legsúlyosabb szankció, a kizárás.


Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője rögvest reagált: a baloldal és a liberálisok azért támadják Magyarországot, mert veszélyes precedenst teremtve megtámadta a kötelező betelepítési kvótákat az Európai Bírságon és nem áll be a balliberális bevándorláspárti sorba.