Elfogadta a kormány az angyalbefektetői adókedvezményt

-

A nemzetgazdasági tárca javaslatát elfogadva a kormány adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Digitális Jólét Szalon második rendezvényén október 28-án.


A nemzetgazdasági miniszter beszédében kifejtette: a jövő termelése a gyártási folyamatok digitalizálására épül, ami jóval többet jelent az automatizálásnál. Olyan világméretű versenyről van szó, amelyben Magyarországnak is időben kell lépnie.

A miniszter szerint a magyar gazdaságnak jó esélyei vannak arra, hogy eredményesen vegyen részt a negyedik ipari forradalomnak nevezett folyamatban. Úgy fogalmazott, az országban magas az ipari termelés aránya, emellett a kutatási-fejlesztési háttér és az itt működő világvezető vállalatok húzóhatása is jelentős.

Varga Mihály az elmúlt hat év gazdasági eredményeit értékelve arra is kitért: szemléletváltás nélkül nem lehet továbblépni, és tudomásul kell venni, hogy Magyarország nem az olcsó és korlátlan erőforrások hazája. Hozzátette: a cél az, hogy magas hozzáadott értéket előállító ipari termelésű ország legyünk, jól képzett és alkalmazkodni képes munkavállalókkal. A további erősödéshez a jó adottságokkal rendelkező ágazatokra kell fókuszálni, ezen belül is a digitális technológiák felhasználásának növelésére és az innováció eredményeinek gyors ipari alkalmazására. Az innováció ösztönzésére olyan környezetet kell kialakítani, amelyben megjelenhetnek és megerősödhetnek az új technológiákat kifejlesztő vállalatok.

A miniszter a startup cégek működését biztosító, úgynevezett „üzleti angyal” befektetői közösség fontosságát hangsúlyozva elmondta: a gazdasági tárca javaslata szerint a társasági adó szabályozásának módosításával lehetővé tennék, hogy az üzleti angyalok a startup cégben való részesedésük bekerülési értékének körülbelül 25 százalékát a társaságiadó-kedvezményen keresztül visszakaphassák.