Elfelejtette a kölyökvizslát, és ismét bakancsra váltott a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A Vona Gábor nélkül felálló Jobbik március 15-én a régi formáját hozta: gárdista egyenruhák és szigorú tekintetek, kemény lengyel vendég és még keményebb szavak a nemzeti ünnepen. Szerintük már nem sokat kell várni arra, hogy ők kormányozzanak.


Kétféle magyarázat létezik arra, amit a Jobbik március 15-i budapesti rendezvényén tapasztalhatott, aki kilátogatott a Petőfi-szoborhoz: a párt titokban kettészakadt, egyes vezetői megbuktatták, és Gyöngyösre száműzték Vona Gábor pártelnököt, vagy pedig soha nem is gondolták komolyan a néppártosodást, meg a kölyökvizslás cukiságkampányt. Az a Jobbik, ami vasárnap a Március 15. téren felvonult, sokkal inkább emlékeztetett a 2006-os, 2007-es önmagára, mint azóta bármikor.

A vasárnapi demonstrációjukon kifejezetten sok volt az akkori kormányellenes tüntetésekről ismerős arc, de valahogy létszám még a Lengyelországból érkezett vendégtüntetőkkel együtt sem utalt arra, hogy az ország második legerősebb pártjának rendezvényén járnánk. Ez is inkább a hőskorszakra emlékeztetett: nyoma sem volt a sok tízezres tömegnek, legfeljebb néhány ezren mentek el.

A Jobbik rendezvényein mindig voltak néhányan, akik gárdistaruhában parádéztak, de most vasárnap egyértelmű volt: a párt reaktiválta a sok vitát kiváltó, jogerősen betiltott Magyar Gárdát is. Sőt, ezen a gyűlésen kiemelt szerepet kaptak az önjelölt rendfenntartók: Pörzse Sándor külön köszöntötte őket, ők díszelegtek a koszorúzásnál, de a színpadról is az ő köszöntésüket harsogta szinte minden szónok: „Adjon az Isten! Szebb Jövőt!”

A rendezvényt biztosító rendőrök viszont egyáltalán nem intézkedtek, pedig 2012 óta benne van a szabálysértési törvényben a „Feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel” című szakasz, amivel a kormány véget kívánt vetni az „egyenruhás bűnözésnek”.


Gárdisták a Március 15. téren


Egy jottányit sem!

Az a Jobbik, amit vasárnap láthattunk, érezhető nosztalgiával tekint 2006 őszére, és szabadságharcnak látja az akkori eseményeket. Apáti István képviselő – ő volt az, aki kihagyta a parlamenti szavazást, így átment egy kétharmados javaslat, de a jelek szerint ezt megbocsátották neki – igyekezett is felmelegíteni pár 2006-os legendát, a „páncélozott BMW-vel menekülő Orbán Viktorról”, vagy arról, hogy „talán nem csak magyar rendőrök oszlatták a tömeget” azokban a napokban - utóbbival izraeliekre célozva.

Orbánt és a kormányt szidni amúgy is hálás feladat ebben a közegben. Apáti szerint egy mai kormánytag évente annyit lop el, amennyit Széchenyi a sajátjából beletett az Akadémia megalakításába, majd a kormány tagjait küldte volna harcolni az Iszlám állam ellen. Szávay István képviselő még a legújabb Simicska-Orbán csörtét is felhasználta. Nem azt mondta, hogy Orbán ügynök lett volna, csak azt, hogy még mindig nem hangzott el a mondat: „nem így volt, a másik hazudik”.

Szávay volt az egyébként, akinek a beszédéből világos volt, hogy a visszafordulás az „emberközeli, néppártos” útról nagyon is valós és szándékos. Szerinte a Jobbik az egyetlen párt, amely a megalakulása óta ugyanazt az értékrendet képviseli, és ennek a jövőben is így kell lennie. „Jottányit sem fogunk engedni az ideológiai alapvetésünkből” – mondta büszkén Szávay, és a színpadról ez úgy hangzott, mintha a Gyöngyösön ünneplő pártelnöknek is üzenné.


Apáti István


Jobbikos világuralom

Ez a Jobbik annyiban azért hasonlít az eddig ismertre, hogy szereti a nagy és kemény szavakat. Hol hallhat még olyat az ember, hogy „náci vámpírok” vagy „liberális vérfarkasok”? Apáti szerint ugyanis utóbbiak az előbbinek tartják a jobbikosokat, pedig ők csak becsületes magyar emberek. Vad történelem-újraértelmezésekből sincs hiány: A felvidéki történészként bemutatott Popély Gyula például a legnagyobb természetességgel mondta, hogy Petőfi szibériai rabságban fejezte be életét.

A régi Jobbikot idézte a magabiztosságuk is. Pörzse Sándor már az elején arról beszélt, hogy csak pár százalékra vannak lemaradva a Fidesz mögött, a többi szónok viszont már egyenesen Jobbik-kormányt vizionált. A közeli jövőben előbb lesz egy időközi választás Tapolcán, de Szávay biztos benne, hogy megnyerik, amivel beverik a második szöget is az Orbán-kormány koporsójába. Szerinte Ózdon már beverték az elsőt. (Ózdon jobbikos polgármester választottak.)

A legnagyobbat viszont a lengyel vendég, Marian Kowalski, a lengyel Nemzeti Mozgalom erőnléti edzőként dolgozó államfőjelöltje meri álmodni. Arról beszélt, hogy jelenleg a Nyugat megfosztotta Közép-Európát az önrendelkezéstől, a Kelet meg csak az erő nyelvén ért, de ők meg a Jobbik újjáépítik majd a „közép-európai civilizációt”. Sőt, ők döntenek majd „Európa ránk eső részének” sorsáról is, és példát mutatnak más országoknak is.


Marian Kowalski