Életveszélyben van az a szír gyerek, akinek fotója bejárta a világot

-

Budapesten, a Bethesda kórházban ápolják testvérével együtt.


A budapesti Bethesda kórházban ápolják azt a négyéves szír kisfiút, aki valószínűleg a szíriai Aleppót ért bombázásokban sérült meg. A gyerek fotóját egy macedón jogvédő szervezet tette közzé, mert több újságíró, európai parlamenti képviselő és egy német jogvédő szervezet is felajánlotta segítségét a családnak - írja a Népszabadság.

A lap a Bethesda Gyermekkórházban megtudta: Mohamedet és alig egyéves öccsét a múlt hét közepén vitték be a szegedi klinikára, ahol sürgősségi ellátásban részesültek, majd Budapestre szállították őket. Csütörtök óta mindketten a Bethesda Gyermekkórház égéssérült gyermekeket gyógyító központjában fekszenek életveszélyes sérülésekkel. Csorba Éva, a központ főorvosa a lapnak azt mondta: egyelőre nem műtötték meg a testvéreket.

„A nagyobbik fiú szinte halálán volt – tette hozzá a főorvos asszony –, sebei fertőzöttek voltak, nagyon leromlott állapotban került hozzánk. Valamitől beindult a fertőzés, mert nagy kiterjedésű sérülésekkel, borzalmas állapotban került be a Bethesda Gyermekkórházba." Nem égési sérülései vannak a gyerekeknek, de olyanok a sebek, mint egy égési sérülésnél, ezért úgy is kell kezelnie az orvosoknak. Az orvosok így utólag nem tudják biztosan megmondani, hogy a kisfiú valóban háborús sérüléseket szenvedett-e, csak annyit, hogy az életveszélyes állapot kialakulásához nagyban hozzájárult a hosszú utazás Macedónián, Görögországon és Szerbián keresztül - olvasható a Népszabadságban.