Élethosszig hat az iskolában sulykolt propaganda

-

Az antiszemita propaganda egész életükön át tartó hatást gyakorolt azokra a német gyerekekre, akik a náci uralom idején jártak iskolába, állapította meg egy tanulmány. Ahhoz, hogy eredményes legyen, összeegyeztethetőnek kell lennie azzal, amit az emberek amúgy is gondolnak.


Amerikai és svájci kutatók olyan, 1996 és 2006 között készült német közvélemény-kutatások adatait vizsgálták, amelyek Németország 264 településéről összesen 5300 ember válaszait tartalmazták. A kutatás szerint az érintett korosztály a második világháború után fél évszázaddal is sokkal hajlamosabb maradt a zsidókkal kapcsolatos negatív nézetekre, mint azok, akik korábban vagy később születtek.

A tudósok azt találták, hogy a világháború után ötven évvel a legszélsőségesebb antiszemita nézeteket azok vallották, akik az 1930-as években születtek, és azokon a helyeken, ahol az antiszemita pártok hagyományosan erősnek számítottak, nagyobb hatásfokkal működött az antiszemita propaganda is.
A kutatás eredményei szerint a közvélemény befolyásolása leginkább a fiatal korosztályok körében eredményes, és akkor, ha már amúgy is létező nézeteket erősít meg. Hans-Joachim Voth, a Zürichi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik írója külön kiemelte, hogy a propaganda gondolkodásra gyakorolt hatása nem múlik a totalitárius rendszer bukásával sem.