Életfogytiglant kér a török ügyészség két ellenzéki újságíróra

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Egy cikk miatt államtitkok kiszivárogtatásával vádolják őket. Arról írtak, hogy Törökország szíriai szélsőségeseknek szállított fegyvereket.


Két ellenzéki újságírót kémkedéssel és a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolnak, ezért életfogytiglani börtönbüntetést kért rájuk szerdán a török ügyészség. A Cumhuriyet nevű török napilap főszerkesztőjéről, Can Dündarról és az újság fővárosi tudósítójáról, Erdem Gülről van szó, akiket november óta vizsgálati fogságban tartanak. Az ellenük szóló vádpontok között terroristaszervezet támogatása és államtitkok kiszivárogtatása is szerepel.

A két újságíró 2015 májusában írt cikket arról, hogy Törökország fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport mellé tavaly januárban készült fényképeket is mellékelt bizonyítékként.

Can Dündar, a Cumhuriyet korábbi főszerkesztője a Guardianre írt egy publicisztikát az esetről. Ebben azt állítja, hogy Erdogan török elnök előbb cenzúrázta a cikket, majd az állami televízióban élő adásban bosszúval fenyegette meg a szerzőket, és a cikk megjelentetését kémkedésnek nevezte.