Életfogytiglant kaptak az orosz újságíró gyilkosai

-

A moszkvai városi bíróság hétfőn kihirdette az ítéletet Anna Politkovszkaja orosz újságíró gyilkosainak ügyében: két vádlottat életfogytig tartó, három másikat 12 és 20 év közötti szabadságvesztéssel sújtottak. Az újságíró Putyin egyik legnagyobb bírálója volt, nyolc évet kellett várni az ítélet meghozataláig.


Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én – éppen Putyin születésnapján – lőtték agyon moszkvai lakása előtt. Az ügy öt gyanúsítottját májusban mondták ki bűnösnek a megismételt eljárás során. A bíróság helyben hagyta az ügyészség kérését, és életfogytig tartó szabadságvesztést rótt ki Rusztam Mahmudovra, aki vélhetően meghúzta a ravaszt, valamint nagybátyjára, Lom-Ali Gajtukajevre, aki megszervezte a bűncselekményt. A három másik vádlott 12 és 20 év közötti börtönbüntetést kapott a Ria Novosztyi hírügynökség szerint.


Az orosz elnök elleni bírálatai mellett a Novaja Gazeta független orosz lap újságírónője az észak-kaukázusi térséget sújtó konfliktusról szóló és az ottani jogsértéseket bíráló írásaival vált ismertté. A gyilkosság ügyében lefolytatott első nagyszabású bírósági eljárás 2009-ben bizonyítékok hiányában a vádlottakat felmentő ítélettel zárult. Az orosz legfelsőbb bíróság később a felmentő ítéletet részben érvénytelenítette, és új eljárást rendelt el.