Életfogytiglant kaptak a cseh metilalkohol-botrány főbűnösei

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Getty Images/iStockphoto

-

Két embert életfogytiglanra, nyolcat pedig nyolctól huszonegy évig terjedő börtönre ítéltek Csehországban az úgynevezett metilalkohol-mérgezési ügyben. Az elítéltek mérgező anyagot kevertek alkoholba, ezzel több mint ötven ember halálát okozták.


A bíróság szerint a vádlottak tudatosan veszélyeztették az emberek életét. A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, miután a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása következtében emberek haltak meg. A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet. Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol - több mint 10 ezer liter - forgalomba került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.


Majdnem háborús konfliktus

„Olyan esetről van szó, amelynek egész Cseh Köztársaságra nézve végzetes következményei lettek. Ilyen nagyszámú halálesetet egyetlen bűncselekmény következtében én nem ismerek, s úgy vélem, hogy ilyen szörnyű következményekkel járó eset a bíróságok történetében is szinte ismeretlen” - mondta a bírói testület elnöke. A bíróság bizonyítékok alapján döntött, s tekintettel a szörnyű következményekre az ítéletet nem lehet rendkívülinek minősíteni. A szigorú büntetés célja az is, hogy a jövőben mindenkit elrettentsen hasonló cselekedetektől. Jan Sladky dél-morvaországi államügyész januárban úgy fogalmazott, hogy a metilalkohol-mérgezési ügy következményei egy helyi háborús konfliktuséhoz hasonlíthatók. A nagy érdeklődéssel kísért perben összesen 31 ember ellen emeltek hivatalosan vádat. Most 10 vádlott állt bíróság elé, köztük azok, akiket a hatóságok a legfőbb felelősöknek tartanak. A többiekkel szemben másutt és később folytatják le az eljárást.