Életfogytiglant kaptak a Baunok házaspár gyilkosai

-

A szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét 2011 novemberében rabolta el és ölte meg három férfi. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és az ügyész is fellebbezett.


Az ügy első- és másodrendű vádlottja, az újszászi Mészáros Béla és testvére, Mészáros Tibor büntetéséből leghamarabb 40 év múlva bocsátható szabadlábra, míg a harmadrendű vádlott Herczku Szabolcs 25 év múlva szabadulhat. A bíróság szerint a gyilkosságot a testvérpár társtettesként, a harmadrendű vádlott bűnsegédként követte el.

A vádlottak - akiket egyenként csaknem kétmillió forint vagyonelkobzásra is ítéltek - az emberölésen kívül rablás, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és kifosztás bűntettét is elkövették.

A Baunok-per további három vádlottja - akik a gyilkosokkal üzleteltek, illetve elrejtőzésükben segédkeztek - közül a negyed- és az ötödrendű próbaidőre felfüggesztett börtönt, a hatodrendű pénzbüntetést kapott.

A Szolnoki Törvényszék tanácsvezető bírója, Pongrácz Zsolt azt mondta, a Mészáros fivérek büntetlen előéletük miatt nem kaptak tényleges életfogytiglant. Herczku Szabolcsnál figyelembe vették beismerő vallomását, valamint azt, hogy megbánta tettét.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott felmentésért fellebbezett, az ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében súlyosbításért, míg a harmadrendűnél enyhítésért fellebbezett.

A vádirat szerint a férfiaknak anyagi gondjaik voltak, ezért támadtak az egyikük által ismert és jómódúnak tartott vállalkozóra. 60 milliót követeltek tőle, de a pénzt nem kapták meg, mert nem tudták átutalni. Ezután ölték meg a vállalkozót és feleségét.