Életfogytiglant kapott Oszama bin Laden helyettese

-

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték pénteken New Yorkban Kálid al-Favvazt, aki az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett robbantásos merényletekben is szerepet játszott, valamint az amerikai hatóságok szerint Oszama bin Laden egyik helyettese volt.


A szaúdi állampolgárságú Favvazt négy, összeesküvéssel kapcsolatos vád alapján ítélték el. A 224 ember halálát okozó és több mint 4 ezret megsebesítő robbantások megszervezésével nem hozták közvetlen kapcsolatba, de az ügyészek rámutattak, hogy az al-Kaida vezérének Londonban élő helyetteseként kulcsszerepe volt a terrorszervezet ideológiájának terjesztésében, valamint az Afrikában működő terrorcsoportok támogatásában. Az elítélt a 90-es években kiképzőtábort működtetett Afganisztánban, és szerepet játszott Nairobiban egy sejt létrehozásában, amely a pokolgépes támadást megelőzően megfigyelés alatt tartotta az amerikai követséget.


Az ítélet kihirdetése előtt Favvaz szomorúságát fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a „tragikus erőszak” miatt, amelyet állítása szerint nem támogatott, és amelyhez nem kívánt hozzájárulni. Szavai szerint célja „a reform, és nem a lázadás” volt (Szaúd-Arábia belső rendje ellen).

Lewis Kaplan bíró a vádlott kijelentéseit „valótlannak” minősítette, rámutatva, hogy Favvaz egyértelműen támogatta Bin Ladennek az amerikaiak elleni erőszakra buzdító felhívásait.

Kálid al-Favvazt 1998-ban Londonban vették őrizetbe, és csak hosszas jogi procedúra után, 2012-ben szolgáltatták ki az Egyesült Államoknak. Ő volt a tizedik személy, akit a robbantások miatt elítéltek.