Életfogytiglant kapott két férfi terrorizmus vádja miatt Svédországban

Fotó: picture alliance / FRANK MAY

-

A vád szerint két ember lefejezésében és más terrorcselekményekben is részt vettek Aleppóban még 2013-ban.


A vád szerint a svéd állampolgárságú, 32 éves Haszán al-Mandlaw és a 30 esztendős Al-Amin Szultán több terrorcselekményben is részt vettek, így két ember lefejezésében is közreműködtek Aleppóban még 2013-ban – írta a Local.se. A kést egyikőjük sem tartotta a kezében, de a bíróság azon a véleményen volt, mint az ügyész, aki azzal érvelt, hogy szándékukban állt ölni, és ezzel megfélemlíteni másokat.


Az ítéletben nagy szerepe volt azoknak a videóknak, amelyek a lefejezésekről készültek. A bíró az ítélethozatal után el is mondta:


Minden este, amikor lefekszem, látom a fejeket lógni a levegőben.

A bíróság előtt az is megállapítást nyert, hogy a két férfi 2013 tavaszán érkezett Szíriába, és azért mentek oda, mert hittek az iszlám törvénykezésben, a saríában, és az Iszlám Állam kalifátusának létrehozásában.


A két férfi a tárgyalások alatt folyamatosan tagadta az ellenük felhozott vádakat. Al-Mandlaw ügyvédje szerint a férfi nem is kerülhetett volna bíróság elé, egy a fejét ért lövés miatt ugyanis tolószékbe kényszerült, és képtelen kommunikálni. Mindkettőjük ügyvédje arról beszélt, hogy valószínűleg fellebbeznek a döntés ellen.

A vádlottakat júliusban tartóztatták le Göteborgban. Szultán előzetesbe került, míg al-Mandlaw nem, de megtiltották neki, hogy elhagyja a várost.