Életfogytiglant kapott egy 15 éves blackburni fiú

-

HÁTTÉR


A fiút – akinek a nevét életkora miatt nem hozták nyilvánosságra – áprilisban vették őrizetbe, mert azzal gyanúsították, hogy terrorcselekmény tervezett a az ausztráliai ANZAC-napi rendezvény résztvevői ellen – írta a BBC.


A fiú több ezer üzenetet váltott egy állítólagos ausztrál dzsihadistával, és egy mészárlást is tervezett. Olyan képeket is találtak otthonában, amelyeken lefejezett rendőrök szerepelnek a melbourne-i ANZAC-napi parádén.

A támadás „nagy valószínűség szerint” megtörtént volna, ha a brit rendőrök nem törik fel a fiú telefonját, és nem értesítik a merényletről az ausztrál kollégáikat.

A bíróság életfogytiglanra ítélte, legalább öt évet kell börtönben töltenie. Az életfogytiglan a bíró szerint azt jelenti, hogy addig nem engedik ki, amíg veszélyesnek ítélik.

Ő a legfiatalabb brit, akit terrorcselekménnyel kapcsolatosan bűnösnek találtak. A fiú az eljárás során egyébként bűnösnek vallotta magát.


Az ANZAC az ausztrál és új-zélandi katonai egységekből álló sereget jelenti, az első világháború kitörése után hozták létre. Április 25-én tartják az ANZAC-napot, ugyanis 1915-ben ekkor szálltak partra a törökországi Gallipolinál.