Életfogytiglant kapott a volt elnök kegyvesztett bizalmasa

Fotó: MTI/MTVA / Rolex Dela Pena

-

A kommunista funkcionáriust korrupció miatt életfogytiglani börtönre ítélték Kínában.


Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Hu Csin-tao volt kínai elnök-pártfőtitkár egykori munkatársát, Ling Csi-huát a bíróság. A kínai igazságszolgáltatás szerint az egykori munkatárs 77 millió jüant (3,3 milliárd forint) csúszópénzt fogadott el.

Ráadásul a férfi még 5 év börtönt is kapott államtitkok megszerzéséért, és 4 évet hivatali hatalommal való visszaélésért. A bíróság szerint figyelembe vették a zárt ajtók mögött elmondott védekezését is. A tárgyaláson a megvesztegetők közül ketten tanúskodtak Ling ellen, és a feleségét is tanúként hallgatták meg.

Az 59 éves Ling a volt elnök, Hu Csin-tao jobbkezeként vált ismertté. Azonban fia halálos autósbalesete miatt leváltották a miniszter szintű posztjáról. Ezután a pártadminisztrációban kapott kisebb értékű beosztást.


Hszi Csin-ping elszámoltatja a párt elitjét is


Hszi Csin-ping jelenlegi elnök meghirdette a korrupció elleni kampányát, így vizsgálat indult Ling ellen korrupció miatt. Addigra már elterjedt, hogy számos rokonát, így két bátyját, valamint hozzá és családjához közel álló személyeket már korábban vizsgálat alá helyezték. Ling idősebb bátyja Senhszi tartományban volt a népfront alelnöke.

Linget tavaly kizárta a Kínai Kommunista Párt, és ezzel szabad utat engedtek a polgári igazságszolgáltatásnak a volt bizalmas ügyében. Letartóztatták, majd megkezdték a nyomozást.

Hszi Csin-ping számára fontos, hogy korrupcióellenes kampánya során a magas rangú káderek, köztük Ling is elszámoltatható legyen, mert ezzel kívánja demonstrálni, hogy a felső vezetés tagjai sem élvezhetnek teljes védettséget.