Életfogytiglanra ítélték a volt államfőt

Fotó: AFP / SEYLLOU

-

Habre nem ismerte el a bíróság fennhatóságát.


Hissene Habre, Csád volt diktátorát emberiesség elleni bűncselekmények miatt életfogytiglani börtönre ítélték Szenegálban. A bíróság nemi erőszak és gyilkosságok elrendelése miatt is bűnösnek találta, illetve azért is, mert szexrabszolgaság kényszerítette foglyait.

Ez az első alkalom, hogy az Afrikai Unió által támogatott bíróság emberi jogok megsértése miatt egy volt államfőt ítél el - írja a BBC. A szenegáli városban, Dakarban ítélkező bíróság fennhatóságát Habre nem ismerte el. 2013-ban egy csádi bíróság már halálra ítélte.

Habre tagadta, hogy 1982 és 1990 közötti - amikor Csád diktátora volt - 40 ezer ember meggyilkolását rendelte el. Bekiabálásaival gyakran megszakította a tárgyalást. Az eljárást színjátéknak nevezte, és mivel nem volt hajlandó megjelenni a tanács előtt, elő kellett vezettetni.


Kínzókamrája is volt

Habre 1942-ben született, és ösztöndíjjal Franciaországban tanult politikatudományt. Először 1974-ben figyelt fel rá a világ, amikor lázadó csapatai 2 európait ejtettek túszul, fegyvert és pénzt követelve. 1982-ben lett Csád vezetője - állítólag a CIA segítségével. 1990-ben a jelenlegi elnök, Idriss Deby döntötte meg uralmát.

A vádlói szerint Habre módszeresen üldözte ellenfeleit, akiket egy volt úszómedencében kínoztak.

Bukása után Szenegálba menekült, ott tartóztatták le a tárgyalás előtt. Nem volt egyszerű bíróság elé állítani. 2005-ben Belgium körözést adott ki ellene. Az Afrikai Unió ezután kérte Szenegáltól, hogy “Afrikai képviseletében” folytassa le a tárgyalást.