Életfogytiglan az emberevő oroszlánoknak

Fotó: AFP / SAM PANTHAKY

-

Valószínűleg túlszaporodtak a rezervátumban. A bírósági ítélet ellenére sem akarják őket elszállítani.


Az indiai Gudzsarát állam természetvédelmi területén 18 oroszlánt fogtak be, mert a rezervátumban április és május között 3 emberrel végeztek. Egy felnőtt hím és két fiatal nőstény oroszlán ürülékében a dolgozók emberi maradványokat találtak. A hímet egy állatkertbe, a nőstényeket egy vadállatmentő központba viszik. A szakemberek szerint a hím egyedül végzett az áldozatokkal, a nőstények csupán a maradékot fogyasztották el. A többi befogott példányt a vadrezervátum mélyebben fekvő, erdős területein engedik szabadon. Néhány szakértő szerint a Gir rezervátum oroszlánpopulációja gyarapodásának számlájára írható az állatok "szokatlan" viselkedése.

Govind Patel, Gudzsarát állam korábbi vadvédelmi főfelügyelője szerint a védett terület mindössze 270 oroszlán befogadására alkalmas, ami azt jelenti, hogy néhány falka a terület határain kívülre kényszerül. A tavaszi hónapokban további hat, emberek elleni oroszlántámadást jelentettek a park közeléből.

Az indiai legfelsőbb bíróság szerint Gudzsarátnak át kell telepítenie az oroszlánok egy részét más államokba, nehogy a populáció egésze kipusztuljon betegség vagy egyéb ok miatt. Az állam azonban mostanáig nem tett eleget a felszólításnak. A gudzsaráti rezervátum az ázsiai oroszlánok utolsó vad populációjának ad otthont. A vadvédelmi hatóság 2015-ben 523 állatot számolt össze a rezervátumban és közvetlen közelében.