Életeket mentenek a hős patkányok

Fotó: Apopo / Xavier Rossi

-

Még hogy a patkány nem az ember barátja!


Egy belga nonprofit szervezet különleges edzésmódszerének köszönhetően több ezer életet menthetnek meg a bombák kiszagolására kiképzett óriáspatkányok. Az APOPO elnevezésű szervezet munkájáról a Bored Panda közölt tanulságos fotósorozatot.

Az APOPO patkányai 20 percen belül képesek átfésülni egy 200 négyzetméteres területet. A taposóaknákat kutató detektorokkal felszerelt embereknek ugyanez a feladat 25 munkaórájukba kerülne.



Munkavégzés közben ráadásul még egyetlen állat sem vesztette életét. Egy átlagos taposóaknára ugyanis legalább 5 kilós súlynak kell nehezednie ahhoz, hogy működésbe lépjen. A legsúlyosabb hím patkányok sem lépik túl azonban a másfél kilót. Az állatokra nagyon vigyáznak a kiképzőik, például fényvédőt kennek a fülükre, hogy ne kapjanak bőrrákot. Amikor pedig már nincs kedvük dolgozni, esetleg kiöregedtek, természetes környezetben folytathatják az életüket.

A taposóaknák felderítése azért is fontos, mert néhány éve még naponta kilenc ember halálát okozták ezek a gyilkos szerkezetek.