Abdeslam rájött, életeket akar menteni, ezért nem robbantott

Fotó: POLICE NATIONALE / DSK

-


A párizsi terrortámadások gyanúsítottja, Salah Abdeslam azért nem robbantotta fel magát, mert életeket akart menteni. Ezt a férfi testvére, Mohamed Abdeslam mondta – a BBC szerint –, miután találkozott egy belga börtönben a franciaországi kiadásra váró Salah-val.

„Több áldozat lett volna, ha megcsinálom, szerencsére nem tudtam végigcsinálni” – idézte testvérét egy francia csatornának nyilatkozva Mohamed. Arról is beszélt, hogy a testvére együtt akar működni a francia hatóságokkal, mert felelősséggel tartozik a franciák felé, a belgák felé viszont nem.

A 2015. novemberi párizsi terrortámadásokban összesen 130 ember halt meg. A merényletek után a 26 éves Salah Abdeslam elmenekült. Négy nappal az elfogása után, március 22-én történtek a 32 halálos áldozatot követelő brüsszeli merényletek.

A hatóságok úgy vélik, hogy ugyanaz a terrorista hálózat állt a két fővárosban elkövetett merényletek mögött. A merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Salah Abdeslam francia nemzetiségű, Belgiumban született. Elfogása előtt négy hónapig Brüsszelben bujkált.

A belga hatóságok szerint kimutatható a kapcsolat Abdeslam és a két brüsszeli merénylő között. Megtalálták az ujjlenyomatát abban a lakásban, amelyet Khalid el-Bakraoui bérelt. Khalid robbantotta fel magát a brüsszeli metróban. A brüsszeli reptéren robbantó Najim Laachraoui pedig Abdeslammal együtt ült abban az autóban, amelyet az osztrák–magyar határon állítottak meg a rendőrök még tavaly szeptemberben.