Élete végéig elnök maradhat a nemzet vezetője és a béke megteremtője

Fotó: RIA Novosti / Sergey Pyatakov

-

Annak sincs akadálya, hogy az elnök fiát válasszák meg 4 év múlva. A legnagyobb ellenzéki tömörülést már tavaly betiltották, mert terrorszervezetnek tekintik. Hatalmas siker a tádzsikisztáni népszavazáson.


Az alkotmány több módosítását és kiegészítését hagyták szavazták meg a tádzsikisztáni referendumon, ezek közül a legfontosabb, hogy Emomali Rahmon államfő korlátlanul újraválasztható. A népszavazáson részt vevő 4 millió 402 ezer szavazó 94,5 százaléka, 3 millió 814 ezer ember támogatta az alkotmánymódosításokat, közölte a választási bizottság.


Szereti, ha szeretik


Az egyik alkotmánymódosítással 35 évről 30-ra csökkentették az államfői tisztség, a parlamenti képviselői mandátum, valamint a legfelső bíróság, az alkotmánybíróság és a legfelső gazdasági bíróság bírói tisztségei betöltéséhez megkívánt alsó korhatárt. Megfigyelők szerint emögött többek között az a szándék húzódik meg, hogy a 2020-as elnökválasztáson akár Rahmon fia, a most 29 éves Rusztami Emomali is indulhasson.


Mostantól Emomali Rahmon államfő korlátlanul újraválasztható


Kiiktatta ellenfeleit

Rahmon 1992 óta vezeti a közép-ázsiai országot. Az Afganisztánnal határos, 8,2 millió lakosú Tádzsikisztán a legszegényebb szovjet utódállam, és az iszlám fundamentalizmus melegágyának tekintik. Rahmon erre hivatkozva akarta alkotmányban megtiltatni a vallási és nacionalista pártok tevékenységét. Az elnök 2015-ben terrorszervezetnek nyilvánította és betiltotta egyik legnagyobb ellenfelét, a mérsékeltnek tekintett Iszlám Újjászületés Pártját (IRPT).

A parlament korábban a "béke és a nemzeti egység megteremtője, a nemzet vezetője" címmel is felruházta Rahmont. A 63 éves államfő, aki a szovjet korszakban kolhozelnök volt, fokozatosan bővítette hatalmát 23 éves uralma alatt. Tádzsikisztánban 1992-97 között polgárháború is dúlt, amely több ezer emberéletet követelt.


Putyin egy ciklus erejéig miniszterelnök lett, után újra megválaszthatták az oroszok elnöknek


Az eddig foganatosított alkotmányos változtatások és népszavazás révén Rahmon már négy elnöki ciklust töltött be. Legutóbb 2013-ban választották újra elnökké, újabb hét évre.