Élete legrosszabb játékával nyert újra Super Bowlt Peyton Manning

Fotó: Getty Images / Ronald Martinez

-

A két zseniális védelem levette a pályáról a két irányítót az 50. Super Bowlon. Meglepetésre a Denver Broncos 24-10-re legyőzte a jóval esélyesebbnek vélt Carolina Pantherst. A 39 éves legenda, Peyton Manning még nem futott ilyen rossz szezont, de így is megnyerte második bajnoki címét az NFL-ben.


A szervezők mindent megtettek azért, hogy a legnagyobb sztárparádét rendezzék meg a világ egyik legnézettebb egynapos eseményén. A meccs előtt felvonultatták az elmúlt Super Bowlok legértékesebb játékosait (MVP), a csapatok bevonulásánál pedig a Carolinát az a Steph Curry szólította be, aki az idén a Golden State Warriorsszal szinte verhetetlen az NBA-ben, ő pedig minden kétséget kizáróan jelenleg a világ legjobb kosarasa.A szokásos, meccs előtti himnuszt Lady Gaga énekelte el, aki ezúttal rendkívül konszolidált öltözékben jelent meg, és több amerikai oldal szerint Whitney Houston óta az egyik legnagyszerűbb énekkel varázsolta el az amerikaiakat a Super Bowlon. A meccs előtt egy Las Vegas-i irodában fogadni lehetett arra is, hogy a művésznő meddig fogja énekelni a himnuszt, 2 perc 20 másodpercnél kevesebb vagy hosszabb ideig. Ha az első billentyűleütéstől mérjük, akkor 2 perc 27 lett.A meccs előtti beharangozókban Bencsics Márk, a magyar válogatott irányítója elmondta, hogy két dolog dönthet a Super Bowlon: az idén fantasztikusan működő két védelem, valamint a pályafutása legrosszabb szezonját futó Peyton Manning és a legjobbat maga mögött tudó Cam Newton közötti különbség. A Super Bowlok történetében egyébként még soha nem volt két irányító között ekkora korkülönbség (13 év, 48 nap).


Manning a meccs előtt:


A pénzfeldobást a Carolina nyerte, de átengedte a kezdés lehetőségét a Denvernek, abban bízva, hogy az egész évben fantasztikusan működő védelme majd komoly nyomás alá helyezi Manninget. A veterán irányító azonban nagyon magabiztosan kezdte negyedik Super Bowlját, igaz, így is csak mezőnygólig tudtak eljutni, de Brandon McManus field goaljával négy perc után 3-0-ra vezetett a Broncos.


A Denver védelme fantasztikusan kezdett, a Carolináé azonban csúnyán elaludt az első negyedben, ennél mélyebben csak a támadófal szunyókált el, amikor a denveriek földre vitték a saját célterülete előtt Newtont, a szabad labdára pedig Malik Jackson vetődött rá: 10-0 a Broncosnak!


Egyelőre a 2011-es 1/2-es jobb az 1/1-esnél.

Posted by Fűzővel kifelé! on Sunday, 7 February 2016

Pedig a meccs előtt azt várták a szakértők, hogy a Carolina kezd majd hasonlóan, hiszen ezt az idén többször is láttuk tőlük. Bencsics is ezt jósolta, valamint a Madden NFL játék is azt jövendölte, hogy 17-0-ra vezetni fog, a Denver 20-17-re fordít, végül a Panthers 24-20-ra nyer. Az EA Sports játékára azért sem szabad csak úgy legyinteni, mert a legutóbbi 12 Super Bowlból 9-szer eltalálta a végső győztest, tavaly például a pontos végeredményt is, most azonban nem úgy alakult a meccs, ahogy várták.


A második játékrészre Cam Newton és a Carolina felébredt egynegyedes álmából, és egy nagyon szép drive-val, valamint Jonathan Stewart látványos touchdwonjával gyorsan szépített (10-7).Ugyanez a lendület azonban nem folytatódott tovább a Carolinánál, köszönhetően például annak, hogy McManus újabb field goaljával növelte előnyét a Denver (13-7). Pedig a második negyed a védelmeké volt, a Carolináé is feljavult, náluk Thomas Davis törött karral, benne fémcsavarral és 12 szegeccsel vállalta a játékot. A negyedben többek között ilyen bravúros szereléseket és labdaszerzéseket láthattunk:Amíg Newton kezdett magára találni, addig Manningnek az első drive-ot leszámítva azóta sem volt komolyabb momentuma. A 39 éves irányító, aki az idén 9 TD-passzal és 17 interceptionnel (labdaeladás) tényleg élete legrosszabb szezonját futja, a második negyedben negyedik Super Bowlján megdobta ötödik interceptionjét, eddig minden nagydöntőjén eladta legalább egyszer a labdát.


Nincs Super Bowl Peyton Manning interception nélkül

Posted by Fűzővel kifelé! on Sunday, 7 February 2016

A nagyszünetben tehát meglepetésre 13-7-re vezetett a Denver, amikor jött a Coldplay, Beyoncé és Bruno Mars fellépése. Nem egy Michael Jackson, egy Prince vagy egy Rolling Stones féle Half Time Show volt, de nem tisztünk zeneileg értékelni, döntse el mindenki maga, hogy mennyire jött be neki:A harmadik negyed a Carolina támadásával indult, de touchdownig ezúttal sem jutott el a Panthers. Graham Gano 44 yardról rúghatott field goalt, de kihagyta. Aztán jött a Denver, szintén TD nélkül, de McManus harmadik mezőnygólját is értékesítette, a hárompontos rúgásokat szépen begyűjtve 16-7-re a Broncos. Az idén fantasztikusan játszó Newtonnak mintha túl nagy falat lett volna pályafutása első Super Bowlja, egy-egy villanás mellett nem igazán tudta azt hozni, amit az egész idényben, bár nagyban hozzájárult ehhez a fantasztikus denveri védelem, amely rendre földre vitte őt.


Super Bowl 50 - Carolina Panthers v Denver Broncos

Newtont nem kímélték


A negyedik negyed elején Manning adott még egy esélyt a Newton vezetett Carolina-támadósornak, kétszer is kiejtette a labdát a kezéből, először még rá tudott feküdni, másodszor azonban megszerezte a Panthers. Hiába kapta meg viszont sokadszor is az esélyt az alapszakaszt 15 győzelemmel és 1 vereséggel záró Carolina, újra TD nélkül maradt. Annyit mindenesetre tanult korábbi hibáiból, hogy Gano ezúttal berúgta a mezőnygólt 39 yardról, hat pontra felhozva csapatát a hajrában. (16-10)


A denveri védelem azonban újra nagyot alkotott, amikor szerelte Newtont, Ward megszerezte a labdát, majd CJ Anderson révén jött a touchdown is, amire Manningék még egy kétpontost is rászórtak, így a Broncos 24-10-re nyert.


A mindent eldöntő labdaszerzés:

Von Miller MVP!

Posted by Fűzővel kifelé! on Sunday, 7 February 2016

A Denver káprázatos védelme 10 ponton tartotta a liga idei legponterősebb csapatát, a Broncos pedig 1998 után ünnepelhetett ismét Super Bowl-győzelmet, a klub történetének harmadik sikerét. A meccs legértékesebb játékosának Von Millert választották, a Denver védője 2,5 sackkel (irányító szerelése) lett a Super Bowl legjobbja.


Super Bowl 50 - Carolina Panthers v Denver Broncos

Miller az ilyen szerelésekért lett a Super Bowl MVP-je


Peyton Manning az NFL történetének legidősebb irányítója lett, aki a nagydöntőben játszott és nyert is. A sors fintora, hogy minden idők egyik legjobb játékosa élete leggyengébb szezonjában szerezte meg második Super Bowl-győzelmét, ami valószínűleg páratlan pályafutása végét is jelenti.


Super Bowl 50 - Carolina Panthers v Denver Broncos

Newton gratulálhatott Manningnek


„A meccs előtt próbáltuk átbeszélni, hogy mi volt ebben a szezonban, és sikerült a megfelelő taktikát kidolgoznunk” – kezdte Manning 200. győztes meccse után a Vince Lombardi trófeával a kezében. Arra a kérdésre, hogy visszavonul-e, kitérő választ adott: „Tony Dungy, ne hagyd, hogy az érzelmeid hozzanak egy döntést. Megpróbáltam ennél maradni, megcsókoltam a feleségem, a gyerekeimet, és elmondok egy imát.”