Élet a halál után - láttuk a Trónok harca új részét

-

HÁTTÉR

Kevesebb szex, több mészárlás. A Trónok harca új epizódján így is többet nevettünk, mint szoktunk. A negyedik évad első részét a választások estéjén, 6-án vetítik Amerikában. Nem lesz spoiler, becsszó.


Megértjük, ha bárki úgy érezte a híres s03e09, vagyis a The Rains of Castamere epizód után, hogy itt a vége mindennek. Mégis, ki csinál ilyet? Mostanra ugyanakkor talán már mindenki túltette magát a komoly megrázkódtatáson. Azokról nem is beszélve, akik már befejezték az eddig megjelent öt regényt A tűz és a jég dala ciklusból. A G. R. R. Martin regényeiből készült HBO-sorozat előző évadjában szemrebbenés nélkül nyírták ki a szimpatikus – vagyis a legszimpatikusabb – szereplőket.Na most, ezen túllépünk. A családtagokból gyorsan kifogyó Sansa szeme ugyan vörös, Arya pedig komoly lépéseket tett a pszichopatává válás útján, nem ült le semmi. Joffrey fejét ugyanúgy péklapáttal gyógyítanánk, mint korábban, Cersei sem lett sokkal rokonszenvesebb, de annál alkoholistább. Tyrion továbra is mindent visz, és most egy kicsit el is kezdhetjük sajnálni. Bátyját, Jamiet pedig bírni.

A Lannister papa érzéseink szerint dölyfösen gyalogol a végzete felé, a királynővé avanzsáló Margaery Tyrell továbbra is körmönfont és szép. Havas Jon végre kicsit tökösebb, Daenerys Targaryenért pedig még mindig totálisan oda lehet lenni. A rész egyik legmegkapóbb jelenetében olyan természetesen vakargatja sárkánya fejét, hogy mi is elhisszük neki, hogy ha hazamegyünk, ugyanezt tesszük majd a sajátunkkal.A sok szálon futó történetben kaptunk egy kicsit majdnem mindenből: arról, mi van a Falon, mi történik a rothadó Királyvárban és mi  keleten, a rabszolgák felszabadításával foglalatoskodó daeneryses-sárkányos vonalon. Új szereplőket (a napos földekről érkező, menő, barna dorniak) és régi konfliktusokat kapunk, miközben mindent beleng az igazi, északról érkező para. A kékszemű Másokat a sorozat készítői zseniálisan adagolják, mindig csak annyit kaptunk belőlük, hogy elhiggyük és el ne feledjük: közeleg a tél.

Az ember azt hinné, hogy a Trónok harca már nem tud jobb lenni, nem tud újat mutatni, erre leül a péntek esti premier előtti vetítésen a moziszékbe, és ahogy mindig, megint leesik az álla. Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk: kiderült például számunkra, hogy nem csak a Lannisterek fizetik meg adósságaikat. Ezt pont a legújabb és eddig nagyon izgalmasnak tűnő karakter mondta, aki Dorne-ból érkezett a szokás szerint péklapátért kiáltó Joffrey Baratheon esküvőjére. A másik érdekes változás Arya életében következett be egy olyan pálfordulással, amelyre a karakter eddigi útja alapján nem számított annyira a gyanútlan néző. A többiek ott folytatták, ahol elhagytuk őket, a film azonban tartogat még  néhány meglepő fordulatot, amelyeket most inkább nem spoilereznénk el. Ugyan belebegtették az epizód elején a szokásos meztelenkedést, de az epizód a vége felé egyre erőszakosabbá vált, egészen odáig, hogy egy kiadós mészárlós jelenettel érjen véget – ahogy azt kell. A legmeglepőbb viszont az volt, hogy rengeteget röhögtünk az évadnyitón: David Benioff és D.B. Weiss igyekezett helyzetkomikummal feloldani a súlyos hatalmi harcokat – sikerrel.