Élesen bírálta a külföldiek indonéziai kivégzését az Európai Unió

-


Élesen bírálta Indonéziát az Európai Unió, amiért az országban szerda hajnalban kivégeztek nyolc külföldi drogcsempészt, és a halálbüntetések azonnali felfüggesztését követelte a szigetországtól.

Az EU diplomáciai szolgálatának szóvivője szerint az Európai Unió "megdöbbent" az ítélet-végrehajtáson, s mint Indonézia barátja, sürgette az indonéziai kormányt a "nemzetközi közösség által kifejezett vélemények" figyelembevételére. "Készen állunk politikai támogatást és gyakorlati segítséget nyújtani Indonéziának a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben" - tette hozzá.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, a más országokban tapasztaltak alapján a halálbüntetés "nem a megfelelő megoldás".

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár "mélységes sajnálatát" fejezte ki az április 29-én végrehajtott kivégzések miatt. Ban ugyancsak sürgette az indonéziai kormányt, hogy változtassák meg az összes függőben lévő halálos ítéletet. A főtitkár megerősítette álláspontját, miszerint a 21. században nincs helye a halálbüntetésnek.

A délkelet-ázsiai országban rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket. Az országban több mint 130 ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.