Élesbe fordultak a koalíciós tárgyalások

Fotó: DPA / HANNIBAL HANSCHKE

-

A közös kormányzásra készülő pártok elnökeinek találkozójával megkezdődtek a német koalíciós tárgyalások péntek reggel kilenc órakor.


Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője a bajor testvérpártot, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehoferrel és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, Martin Schulzcal egyeztet.

Közvetlenül a tárgyalások kezdete előtt Merkel azt mondta: optimistán, de egyúttal határozott elképzelésekkel vág neki a megbeszéléseknek. A kancellár azt ígérte, figyelni fog arra, hogy az egyeztetések lendületesen haladjanak.

Nemcsak Európának, de Németországnak is új dinamikára van szüksége - húzta alá Merkel.

Tárgyalópartnere, Martin Schulz SPD-elnök hangsúlyozta: a szociáldemokraták célja az, hogy Németország belülről igazságosabbá váljon, a nemzetközi színtéren pedig újra az Európai Unió egyik vezető erejévé nője ki magát.

Kínával és az Egyesült Államokkal szemben erős, Európa-párti Németországra van szükség - tette hozzá a politikus.

Schulz ugyancsak a gyors, konstruktív tárgyalásokért emelt szót, amelynek folyamatáról és felépítéséről a pártvezetők utoljára egyeztetnek pénteken. A politikusok azt szeretnék, ha két héten belül lezajlanának a lényegi megbeszélések.

A pártelnökök találkozóját követően a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek részvételével, egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések. Péntek délután akár a munkacsoportok is összeülhetnek már.

Az SPD múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán a küldöttek 56,3 százalékának támogatásával elhatározta, hogy hivatalos koalíciós tárgyalást kezd a CDU/CSU-val. Szakértők arra számítanak, hogy a pártok keményen egymásnak feszülnek majd, különösen a menekültpolitika, az egészségügy és a munkaügy terén.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást márciusban rendezhetik meg, az új német szövetségi kormány pedig húsvét körül alakulhat meg.