Éles fegyverekkel készülnek a szlovák szélsőségesek

-

Járőröznek és fegyverekkel gyakorlatoznak szélsőjobboldali fiatalok. A szlovák belügyminisztérium nem tud mit kezdeni a radikálisokkal: nem bejegyzett szervezetekről van szó, betiltani sem lehet a tevékenységüket.


Egyre több terepszínű ruhába öltözött, maszkot viselő, késsel és éles lőfegyverrel gyakorlatozó fiatalba lehet botlani Szlovákia erdeiben. Ők azoknak a szlová­kiai félkatonai csoportoknak a tagjai, amelyek szélsőjobboldali és soviniszta propagandát terjesztenek – írja a Népszabadság. Az egyik ilyen radikális szervezet a Szlovák honvédek (Slovenskí branci), amelyet 15–23 év közötti fiatalok alapítottak 2012-ben. A csoport kezdetben nyíltan neonáci volt, követői Jozef Tiso elnök fasiszta szlovák államát éltették. Most apolitikus csoportként jellemzik magukat, módszereik és filozófiájuk azonban sokban hasonlít a II. világháborúban működő Hlinka-gárdáéhoz.

A Szlovák honvédek először azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy általános és középiskolákban tartottak fegyverhasználati bemutatót. A csoport elnöke és egyik alapítója a 21 éves Peter Svrcek, aki már 16 évesen részt vett a kiképzéseken. Egyik tagjuk, Martin Keprta egy szlovákokból és csehekből álló egységet vezetett a kelet-ukrajnai Donyeckben az oroszbarát szakadárok oldalán. A Szlovák honvédek általában hétvégenként szerveznek táborokat, ahol katonai kiképzés és elméleti oktatás zajlik. Gyakran II. világháborús csatahelyzeteket szimulálnak éleslőszerekkel. A honvédeket a szlovák hadsereg egyik katonája, Michal Feling is segíti. A csoportnak jelenleg 12 szakasza van országszerte, amely a „táboroztatáson” kívül más feladatokat is ellát, például utcai járőrözést.

A nyugat-szlovákiai Pöstyén (Piešťany) városában augusztus elején két arab turista zaklatott egy nőt. A Szlovák honvédek az eset után vészhelyzetet hirdettek, és járőrözni kezdtek. A fiatalok állították, hogy a helyi önkormányzattal is megállapodtak arról, hogy este felügyelik a rendet, ezt azonban a városvezetés cáfolta. Mint mondták, nem akarnak együttműködni a Szlovák honvédekhez hasonló szervezettel.

A szlovák belügyminisztérium eddig nem nagyon foglalkozott a szélsőséges félkatonai csoportosulásokkal. „A Szlovák honvédek és a VZDOR Akciócsoport nem bejegyzett szervezetek, ezért nem lehet őket betiltani” – közölte a tárca.