Elérte a politikusok ingerküszöbét az ügyvédek lehallgatásának híre

Fotó: AFP / ALEXANDER NEMENOV / AFP / ALEXANDER NEMENOV

-

Az LMP az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoltatná be a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőit arról, lehallgattak-e ügyvédi irodákat, és ha igen, miért.


A Magyar Nemzet csütörtökön írt arról, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége az ügyvédek lehallgatásával foglalkozó vizsgálóbizottság felállításáról döntött. Hegedűs László, a kamara alelnöke elmondta, azért tesznek így, mert Kiss Ernő rendőrtábornok büntetőperében nyilvánosságra került, hogy egy budapesti ügyvéd és irodájának telefonját is lehallgatták.

Az LMP szerint ugyan valóban hatékonyabb nyomozati munkára lenne szükség a korrupciós bűncselekmények feltárása érdekében, de – mint hangsúlyozták – ez semmilyen esetben nem járhat alapjogok megsértésével. Az ellenzéki párt választ vár az illetékes szervektől arra, valóban lehallgatták-e az elmúlt időszakban az ügyvédi irodákat, és ha igen, akkor milyen okokból és milyen felhatalmazással tették ezt.

A Szél Bernadett társelnök jegyezte közleményben olvasható továbbá, hogy az LMP szeretne bizonyítékokat is kapni arról, hogy a szolgálatok a lehallgatások során egyszer sem lépték át a törvény szabta határokat.