Elénekelt egy népdalt, aztán szétlőtte a mozgó célpontot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Lőbajnokságot rendezett saját állományának a büntetés-végrehajtás, bár a börtönökben szinte soha nem kell lőni. Texas csillaga, egy olimpiai bajnok és egy éneklő alezredes a lőtéren.


Kevés szebb helyen elterülő lőtér van a márianosztrainál. A Börzsöny belsejében, egy erdőben kialakított pálya alig 350 méterre van a fegyháztól, a hatalmas, füves területet a Bezina-patak szeli ketté. Év közben a helyi bévések használják gyakorlatozásra, de ők összesen nem lőnek annyit, mint amennyit ezen a kora őszi napon az országos bajnokság tagjai.

Idén 29 négyfős (1 nő és 3 férfi) csapat nevezett a versenybe. „Mindenki eljött, a lőbajnokságot senki nem szokta kihagyni” – mondja a szervezők nevében a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központját vezető Szabó Zoltán ezredes. A korábbi évekhez képest nehezített a pálya, szituációs lőgyakorlat és statikus helyett mozgó célpontok vannak.

A fegyvernemek nem változnak, a pisztolyos pályán a hazai gyártású P9RC-vel lőnek, míg a lőtér másik felén a KGP géppisztoly, az AMD-k és a Mossberg sörétesek hangja hallatszik. Eltalálni a célt még kevés. Nézik a helyes fegyverhasználatot, a szabályos hord- és testhelyzetet, a tár- és lőszercserét, de az sem mindegy, milyen az erős és a gyenge kézhasználata és hogy mozog csapatban a versenyző.

25 és 15 méterre vannak a célok, köztük az újdonságnak számító Texas csillaga. A fémkarokon lévő korongok csak addig mozdulatlanok, míg az egyiket el nem találják, utána hol jobbra, hol balra pörögve teszik nehézzé a fegyveres életét. Molnár Gyula, a pályát kialakító bv-s lőkiképző úgy véli, „magasra kell tenni a nívót, hogy csak a legjobbak ugorhassák át”.Nem is megy mindenkinek simán a pálya, hol a páros feladat osztja meg túlságosan a figyelmet, hol a rettentő sebességgel forgó Texas csillaga mögött porzik a domboldal. A csapattagok egymást buzdítják, a pályán végzőket pedig – eredménytől függetlenül – zrikálás fogadja. Baráti a hangulat, kimondottan jót tesz az állománynak, hogy nincsenek fogvatartottak a közelben.

Dél körül jár az idő, aki végzett a lövészeten, az a babgulyást kanalazza, vannak azonban, akik nem állnak le: lőnek, drukkolnak, eredményt számolnak. Utóbbiak közé tartozik Horváth Enikő Sára alezredes. Sopronkőhidán dolgozik, mint fegyelmi- és nyomozótiszt és sokat mosolyog.

„Gyerekkoromban, katona édesapám légpisztolyával lőttem sokat konzervdobozokra. Ott szerettem meg a lövészetet” – mondja a munkaidejében a hivatásos állomány büntetőfelelősségét vizsgáló tiszt. Aki amúgy ének-egyházzene szakos tanár.

Miután egy költözés miatt a kőhidai börtönben vállalt munkát, háromhetes oktatásra vitték. A tanfolyamon kétszer voltak a lőtéren, mindkétszer kiválóra teljesített. A következő éves lövészet után megkérték, hogy legyen tagja a börtön versenycsapatának. Tizennégy éve csapattag.

„Erre a versenyre kiemelten készültünk, a parancsnok két napon is 3-3 plusz órát engedélyezett a lőtéren” – tudjuk meg az elsősorban pisztollyal versenyző alezredestől, aki szerint a szituációs pálya kellően nehéz, „gondolkodtat”, a versenyek pedig amúgy is fejben dőlnek el.

Horváth Enikő Sára négy éve egyéniben nyert, a verseny előtti napon pedig a kőhidai fegyház 125. évfordulóján énekelte az A csitári hegyek alatt című népdalt. Másnap, az eredményhirdetéskor szóvá is tették, hogy ezek szerint nem csak énekelni tud. Azóta rendre az élmezőnyben szerepel a bv-s megmérettetéseken, idén is felállhatott a dobogó legalsó fokára.A győzelem a nőknél és csapatban is a szegedi Csillag csapatáé lett. Nem véletlenül, köztük ugyanis lőkiképző és műveleti csoportos – ez a bv. kommandója – is helyet kapott. A pályákat szinte hiba nélkül teljesítették, Texas csillaga romokban.

Varga Károly sportlövő olimpiai bajnok, a hivatásosok kiképzője szerint az eredményen jól látszik, hogy ki gyakorolt sokat, kik vadásznak szabadidejükben. Az 1980-as moszkvai nyári játékok aranyérmese nem titkolja, a rendőröknek jobban megy a lövészet, mint a bévéseknek, igaz, a büntetés-végrehajtásban annyira kötött a fegyverhasználat és olyan ritkán kerül rá sor, hogy nincs is könnyű dolga az állománynak. „A defenzív lövészet mindig sokkal nehezebb, mert ott sosem lehet tudni, mi történik.”

Persze a rendőrségnél sem minden tökéletes. Varga Károly emlékszik arra, amikor a kilencvenes évek elején nem volt központi lőkiképzési utasítás, így minden megyei kapitányság maga oldotta meg a feladatot. „Volt megye, ahol az irodistáktól a járőrökig mindenki megfelelt, mert ehhez csak annyit kellett elérni, hogy ne történjen rendkívüli esemény a lövészet alatt. Aki a lőlap szélét is eltalálta, az már jó minősítést kapott.”


Horváth Enikő Sára, alezredes


Ha így nézzük, a bv. lőbajnokságán mindenki megfelelt, mert rendkívüli esemény nem történt – vagyis senki sem sérült meg. De hozzá kell tenni, hogy a büntetés-végrehajtásban is dolgozik számos profi lövész. Ketten közülük rögtönzött bemutatót is tartottak, előrehaladással, együttmozgással és a sorozatok utáni tárcserével. Úgy tűnt, nincs az a menekülő bűnöző, akit le ne szednének – más kérdés, hogy szökésben lévő fogvatartottra nem lőhetnek, mert tiltja a törvény.

Arra, hogy mikor volt lőfegyver használat magyar börtönben, egyik – általunk megkérdezett – résztvevő sem emlékezett. De a tudásra szükség van, mert az élet- és testi épség védelme olykor megkívánja, hogy fegyvert ragadjanak.

Emellett főleg elrettentő szerepe van, ahogy Schmehl János dandártábornok, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese a díjátadón megjegyezte, évente majdnem 70 ezer előállítást hajtanak végre a börtönök falain kívül. Bíróságra, kórházba vagy temetésre kísérik a rabot. És ilyenkor jobb, ha mindenki tisztában van azzal, hogy a bévések mindent megtesznek, hogy a fogvatartott vissza is térjen velük a rácsok mögé.Eredmények

Csapatverseny
I. Szegedi Fegyház és Börtön
II. Heves Megyei Bv. Intézet
III. Pálhalmai Országos Bv. Intézet, illetve Nosztra Kft.

AMD 762 gépkarabély lőszám
I. Nagy Róbert bv. tőrm. Heves Megyei Bv. Intézet
II. Bakos Endre bv. zls. Szegedi Fegyház és Börtön
III. Lászlófi Gábor József bv. őrm. Pálhalmai Országos Bv. Intézet

P9-RC vegyes páros lőszám
I. Kardos Beatrix bv. tőrm.
Kiss Róbert Tamás bv. zls. Szegedi Fegyház és Börtön
II. Stein Mária bv. alez.
Molnár Tamás bv. őrgy. Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
III. Horváth Enikő Sára bv. alez.
Szívós Balázs bv. ftőrm. Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Mossberg és KGP kombinált lőszám
I. Mészáros István bv. ftőrm. Balassagyarmati Fegyház és Börtön
II. Kiss Bálint bv. ftőrm. Tolna Megyei Bv. Intézet
III. Papp Sándor bv. őrgy. Szegedi Fegyház és Börtön