Elemzők szerint esélyes, hogy a görögök otthagyják az euróövezetet

-

Londoni pénzügyi elemzők szerint már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége a „Grexitnek”, vagyis Görögország távozásának az euróövezetből.


Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán összeállított helyzetértékelése szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan

.
A ház elemzői szerint a távozást követő kezdeti piaci felfordulás után azonban Görögországnak „sokkal jobb dolga lenne” az euróövezeten kívül.

Az euróövezet szétbontása a valutaunió szempontjából is „a legkevésbé fájdalmas és a legreálisabb” megoldást kínálhatja az euróövezeti periféria versenyképességi és adósságproblémáira, és a jelenlegi központi eurógazdaságok számára is lehetővé tenné a gazdaságpolitika lazítását – vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szerint Görögország távozása az első időkben a valutauniós periféria szuverén kötvényhozamainak megugrását okozná, de az euróövezeti részvények még ebben a környezetben is túlteljesíthetnék az amerikai tőzsdei cégek papírjait, tekintettel az euró gyengüléséből eredő versenyképességi hozadékra és a várható pótlólagos monetáris élénkítésre. Mindezek mellett végül még az euró is visszaerősödhet, legalábbis részben behozva veszteségeit – jósolták a Capital Economics közgazdászai.

A Grexitet más nagy londoni házak is valószínűsítik, de azt is, hogy ez csődbe sodorná Görögországot.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett elemzése szerint sem kizárt Görögország távozása a valutaunióból, ám egy ilyen fejlemény jelentős sokkhatásként érné a görög és az euróövezeti gazdaságot. A Fitch londoni elemzői szerint a Grexit egyik sokkhatása abban jelentkezne, hogy szertefoszlatná az euróövezeti tagság visszafordíthatatlanságának vélelmét, és „komoly ütés” érné az euróövezeti üzleti bizalmat.

A cég szerint a Grexit után – az új görög fizetőeszköz biztosra vehető gyors leértékelődése miatt – Görögország törlesztési csődbe kerülne.

A Grexittel és az ezt követő görög szuverén törlesztési csőddel kapcsolatos egyre erősödő várakozást jelzi, hogy az elmúlt napok ingadozása után ismét emelkedik a görög államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása.