Elemzők: csalódás a döntés

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Az elemzők többségében csalódást keltett, hogy a Moody's nem javította Magyarország besorolását.


Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: bár csalódást keltett a felminősítés elmaradása, van esély arra, hogy a Moody's novemberi felülvizsgálatán felminősítse a magyar besorolást. Ezzel szemben az S&P várhatóan befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyja idén Magyarországot, és az elemző kilátásjavítást sem vár ennél a hitelminősítőnél.

Ürmössy a várható hitelminősítői döntésről kijelentette: az egyik legfontosabb szempont a gazdaság növekedési ütemének alakulása. Ha tartóssá válik az első negyedévben tapasztalt lefulladás – amit a Brexit akár erősíthet is –, akkor Magyarországnak valószínűleg hosszabb időre le kell mondania a felminősítésről. Az elemző azonban azzal az alapforgatókönyvvel számol, hogy a GDP növekedése stabilizálódni fog a következő negyedévekben, idén átlagosan eléri a 2 százalékot, a Brexit konjunktúralassító hatása mérsékelt lesz, a költségvetési deficit pedig alacsony marad.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy a Moody's a felminősítés irányába mutató tényadatok – a jelentős folyó fizetésimérleg-többlet, a csökkenő adósságállomány, a feszes költségvetés – ellenére halasztotta el a döntést, ez azonban nem feltétlenül meglepetés, hiszen számos olyan kockázati tényező övezi nemcsak a hazai, hanem az európai gazdaságot, amely inkább kivárásra ösztönözte a hitelminősítőt. Ezek között az első a bizonytalan környezetet eredményező Brexit. Ha a helyzet megnyugtatóan rendeződik, és a magyar gazdaságot sem érik negatív sokkok, a következő, novemberi felülvizsgálat során nagy valószínűséggel befektetésre ajánlott kategóriába emeli Magyarországot a Moody's – tette hozzá.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője hangsúlyozta, a Moody's döntése a bank elemzői számára nem okozott meglepetést. Szerinte átlagosan körülbelül egy évnek kell eltelnie a kilátás javítása és a besorolás felminősítése között, a Moody's pedig még csak tavaly novemberben látta el pozitív kilátással a magyar szuverén adósság minősítését.

Duronelly Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő portfóliómenedzsere elmondta: kétségtelen, hogy az ország külső adóssága nemzetközi összehasonlításban még jelentős, de az elmúlt öt-hat évben a feltörekvő országok közül Magyarország javította sérülékenységi mutatóit a legjobban. A hitelkockázat szempontjából fontos, hogy a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat. A növekedést tekintve úgy tűnik, a jelenleg 1,0-1,5 százalékos európai növekedés mellett ez elegendő a költségvetési egyensúly megtartásához. Hozzátette, hogy a magyar eszközök árazása eddig sem tükrözte a hitelbesorolás alacsony szintjét, így nem valószínű, hogy a felminősítés elmaradása hirtelen jelentős hatást gyakorolna a hozamokra vagy a devizára.