Elegük van a briteknek a magyar bevándorlókból

Fotó: Europress/AFP/Patrik Stollarz / Europress/AFP/Patrik Stollarz

-

Több mint egymillió keleti bevándorló van a briteknél. Ezért a Munkáspártban arra kérik vezetőjüket, hogy ígérje meg, korlátozza a bevándorlást.


A tömeges kelet-európai bevándorlás tanulságai miatt a brit Munkáspártnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy kormányra kerülése esetén korlátozza a külföldi EU-munkavállalók betelepülését Nagy-Britanniába – írták az alsóházi frakció tagjai a párt vezetőjének, Ed Milibandnek címzett levelükben. A The Observer című vezető baloldali brit lapban közzétett szövegben a munkáspárti politikusok arra hivatkoznak, hogy az Európai Unió 2004-es keleti bővítése előtt 167 ezer magyar, lengyel, szlovák, szlovén, cseh, észt, lett és litván élt Nagy-Britanniában, számuk azonban 2012-re már meghaladta az egymilliót. A párt képviselői szerint a közép- és kelet-európai EU-bevándorlók készek „nyomorszintű fizetésekért” alacsony képesítést igénylő munkakörök betöltésére, és nagy számuk miatt azt érik el, hogy általánosságban csökkennek a fizetések az országban. A nyílt levél szerzői szerint ez a jelenség éppen azokat a közösségeket érinti kedvezőtlenül, amelyek képviseletére a Munkáspártot alapították. A szegényebb, kétkezi dolgozók, egyszerű vállalkozók körét. Ezek okán az aláírók felszólítják Ed Milibandet, a párt miniszterelnök-jelöltjét arra, hogy ha a Munkáspárt kormányra kerül, kötelezze el magát az EU-munkavállalók beáramlásának korlátozása mellett olyan uniós társállamok esetében, amelyekben sokkal alacsonyabb a bérszínvonal, mint Nagy-Britanniában.


A konzervatívok is utálják a bevándorlókat

 Az unión belüli munkaerőmozgás pontosan ilyen jellegű korlátozását követeli a kormányzó brit Konzervatív Párt is.  David Cameron miniszterelnök tavaly év végén, a Financial Timesnak írt cikkében fejtette ki részletesen – és azóta több nyilatkozatában is megerősítette – London ilyen irányú követeléseit. A kormányfő szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU „központi, ám nem minden feltétel nélküli” alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását. Cameron szerint az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelmének el kellene érnie egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik állampolgáraik számára a munkavállalás más uniós országokban. Miliband is tett már utalást arra, hogy a brit Munkáspárt szintén az uniós munkaerőmozgás szabályozásának szigorítását tartaná szükségesnek. A pártvezetőknek most nagyon égető lett a bevándorlás kérdése, mivel a múlt héten tartott európai parlamenti választásokon  a legjobb eredményt a UKIP nevezetű euroszkeptikus párt érte el. A politikai formáció sikere a szakértők szerint abban rejlett, hogy a brit lakosságnak már elege van a külföldről beáramló emberekből, viszont nyíltan csak Nigel Farage formációja szólalt fel ez ügyben. Farage főként EU- és bevándorlás ellenes kijelentései miatt vált ismertté. A politikus szerint az unió legelhibázottabb lépései közé tartozik az euró bevezetése és a szabad munkavállalás. Ugyan állandóan az emigránsok ellen szólal fel, a szíriai polgárháború menekültjeit azért befogadná az országba. A UKIP előretörése és 28 százalékos eredménye miatt most csóválhatják a fejüket a brit parlamentben ülő pártok, mert jövőre választások lesznek az országban, és egyelőre sem a toryk, sem a Munkáspárt nem áll jól.


De mennyi a magyar?

A hivatalos adatok szerint az elmúlt tíz évben százezernél is több magyart regisztráltak a brit egészségbiztosításban. A 2011-es népszámláláson 44 ezren vallották magukat magyar anyanyelvűnek – ezzel összhangban áll, hogy az Office for National Statistics (Nemzeti Statisztikai Hivatal) adatai szerint körülbelül ötvenezer letelepedett magyar él Nagy-Britanniában. Ugyanakkor csak a Londonfalva nevű, emigráns londoni magyaroknak készült Facebook-oldalnak 25 ezernél is több lájkolója van. Jonathan Knott budapesti brit nagykövet 2012-ben azt mondta, hogy London az ötödik legnépesebb magyar város, mostanra viszont úgy becsülik, hogy a második legnagyobb, Debrecent is megelőzve. Csák János londoni magyar nagykövet szerint viszont akárhányan is vannak pontosan, nagy hányaduk idővel hazatér majd. A magyar kivándorlás  helyzete volt a VS.hu első vitájának témája, amelyhez hazai publicisták (Tallián Miklós, Vári György), külföldre szakadt magyarok és külföldi újságírók (Boris Kálnoky, Benei Péter, Peter Bognar, Bőtös Botond és Vytene Stasaityte) is hozzászóltak.