Elegük lett a terrorból, a beduinok a dzsihadisták ellen fordulnak

Fotó: MTI/MTVA / UGC

-

Összefogtak a Sínai-félszigeten élő beduin törzsek a régióban tevékenykedő terrorcsoportok ellen.


A törzsek és nagycsaládok méltóságai egy rendkívüli találkozón állapodtak meg a szélsőségesek elleni közös fellépésről. A találkozón két, beduin fiatalokból álló egység létrehozásában állapodtak meg. A sivatagi régiót jól ismerő helyiek egyik csoportja a szélsőségesek búvóhelyeiről gyűjt értesüléseket, a másik pedig egy önkéntes katonai alakulat lesz, amely a kormányerők hadműveleteiben hivatott részt venni.

A tizenegy pontos tervezetben nagyobb szerepet követeltek Kairótól a vidék természetes vezetőinek a régióban hosszú ideje tartó terrorellenes harcban, de erőteljes fellépést ígértek a saját soraikban felbukkanó dzsihadisták ellen is.

Annak ellenére, hogy a kormányerők tavaly év végén tovább fokozták a Gázai övezet melletti határvidéken működő dzsihadisták elleni hadjáratot, a szélsőségesek jelenléte töretlen.

A helyiek két tűz közé szorultak. A hadsereg biztonsági okokra hivatkozva több ezer családot kilakoltatott, fél éve estétől reggelig kijárási tilalom van érvényben. Az iszlám szélsőségesek rendszeresen végeznek ki beduinokat brutális módon, mert árulással vádolják őket.