Elégtételt követelne a vád alól felmentett egykori miniszter

-

Juhász Ferenc „hat éve zajló koncepciós eljárásnak” nevezte a pert.


Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és Fapál László volt államtitkárt a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól. A vád szerint Juhász a Gyurcsány-kormány minisztereként 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a bérelt lakását, a volt államtitkár pedig felbujtóként vett részt a jogosulatlan vásárlásban.

Fapál 1985-től 2006. március 31-ig katona volt, 2004 decemberétől pedig – szolgálati viszonyának fenntartása mellett, rendelkezési állományban – a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott. 2006 áprilisában ment nyugdíjba. Az ügyészség szerint Fapál katona és állami vezető volt, így nem lehetett volna a HM-rendelet alapján lakáshoz juttatni, csak az állami vezetőkre vonatkozó kormányrendelet alapján. Ha a kormányrendelet szerint kapott volna lakást, azt nem vehette volna meg, államtitkári tisztségének megszűnése után vissza kellett volna adnia.

A vád szerint Fapál azzal követte el a hűtlen kezelésre felbujtást, hogy 2006 májusában kérelmet írt a miniszterhez arra vonatkozóan, hogy jelölje ki elidegenítésre a lakást. A perben első fokon 2014 februárjában bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék viszont 2015 novemberében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket. A Fővárosi Ítélőtábla – egyetértve az ügyben első fokon született ítélettel – bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. A táblabíróság szerint a lakáskiutalás törvényes volt, Fapál lakáshoz jutása a jogszabályoknak megfelelően történt, a miniszternek joga volt elidegenítésre kijelölni a lakást, mivel azt vagyon- és lakásgazdálkodási érdekek támasztották alá.

Az eltérő első- és másodfokú ítéletről a bíró azt mondta: a Fővárosi Törvényszék nem állapított meg eltérő tényeket, hanem az első fokon megállapított tényállásból vont le a táblabíróság szerint téves következtetéseket. A harmadfokú bíróság szerint Fapál szolgálati jogviszonya fennállt, amíg államtitkár volt, és bár nem hordhatta az egyenruháját, és a fizetését köztisztviselőként kapta, egyebekben mindazon jog megillette, amely a katonákat. Semmi nem zárta ki tehát, hogy a szolgálati jogviszonya alapján jusson lakáshoz, és nyugállományú katonaként azt megvásárolhassa.

A bíróság indoklása szerint Fapál „jobb lakáshoz jutása” nem vagyon elleni bűncselekmény, hanem az akkor hatályos jogszabályok alapján hivatali visszaélés, jogtalan előnyszerzés megállapíthatóságát vethetné fel Juhász esetében. Azonban ezeknek az akkori szabályok alapján három év volt az elévülési idejük, így erre már a nyomozás sem terjedhetett ki.

„Hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé, és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el, és bűncselekményt nem követtünk el” – mondta Juhász az ítélethirdetés után. A hat év alatt sikerült két családot tönkretenni – mondta a volt miniszter. „Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjogi eszközöket használták a politikai riválisokkal szemben, vádolom azt az eljárást, ami egyébként azt eredményezhette, hogy tizenvalahány bírói fórum után jutottunk oda, hogy végleges elégtételt kaphassunk.”

Ügyvédjével megkeresik a módját, hogy elégtételt kaphassanak – mondta Juhász – „azért a sok mocsadék állításért, amelyet Budai Gyulától kezdve az ebben részt vevők velünk szemben alkalmaztak.”

Erre az ítéletre számított, számára a legfontosabb üzenete a döntésnek az, hogy „a mai Magyarországon még mindig van bírósági korrekció”, „az igazságszolgáltatás még működik” – mondta Fapál.