Elege van a visszaélésekből a német menekültügyi hivatalnak

Fotó: MTI/EPA/DPA / DENIZ CALAGAN

-

Nyílt levélben tiltakozik a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) munkavállalói érdekképviselete az egyszerűsített, csupán írásos dokumentumokon alapuló menekültügyi eljárások ellen. Szerintük az ilyen eljárások rengeteg visszaélésre adnak lehetőséget.


A csütörtökön nyilvánosságra hozott levélben azt írták, hogy a testület megítélése szerint nem felel meg a jogállamiság követelményének a szíriai és az eritreai állampolgárokkal, valamint bizonyos vallások iraki állampolgárságú követőivel szemben alkalmazott úgynevezett gyorsított, avagy írásbeli menekültügyi eljárás. A munkatársak tapasztalatai szerint ez visszaélésekre ad alkalmat, mert nem terjed ki a kérelmező személyes meghallgatására és a személyazonosság megfelelő ellenőrzésére.


A tapasztalatok alapján „a menedékkérők jelentős része" hamis személyazonosságot vagy állampolgárságot ad meg, hogy jogosultságot szerezzen a németországi tartózkodásra, a családegyesítésre vagy más előnyökre. A személyazonosság ellenőrzésének hiánya pedig a szír menedékkérők esetében ahhoz vezet, hogy „szír az, aki az adatai megadása során írásban szírnek vallja magát", vagyis „a kérdőív megfelelő helyét beikszeli", és adatait az eljárásban közreműködő tolmács megerősíti.


A tolmács azonban rendszerint nincs munkaviszonyban a BAMF-fal és „semmilyen módon nem eskették fel a Német Szövetségi Köztársaság jogrendjére", mégis végeredményben ezek az emberek döntik el az eljárás kimenetelét.


Mindennek következtében egy olyan menedékkérő aktájába, aki nem nyújtott be személyazonosság igazolására alkalmas dokumentumot, csupán az önbevalláson alapuló adatokat tartalmazó kérdőív kerül be, és egy „kétsoros feljegyzés", miszerint nincsen arra utaló jel, hogy a kérelmező nem szír állampolgár - olvasható a nyílt levélben. A BAMF személyzeti tanácsa szerint ez a tömeges méretekben alkalmazott eljárási gyakorlat „nincs összhangban a jogállamisággal".

Amennyiben a kérelmező mégis benyújt valamilyen dokumentumot, föltétlenül szükséges lenne annak tüzetes vizsgálata, tekintettel a szíriai útlevelek és egyéb okiratok ipari méretű, és éppen a németországi menekültügyi eljárás kijátszását célzó hamisításáról szóló belügyminisztériumi figyelmeztetésre. A kérelmeket elbíráló munkatársakat - az úgynevezett döntéshozókat - viszont arra utasították, hogy eredetiségvizsgálat nélkül adják meg a menekültstátust a szíriai, vagy magukat annak mondó kérelmezőknek.


Az egyszerűsített eljárás intézményét tavaly novemberben vezették be a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) által hozott döntés alapján. Az eljárás a szíriai és az eritreai állampolgárokra, valamint a keresztény, a jazidi és a manicheus vallású iraki állampolgárokra vonatkozik.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a napokban jelezte, hogy szerinte vissza kell térni a 2014 november előtti gyakorlathoz, a teljes körű menekültügyi eljáráshoz. A konzervatív CDU politikusa ezt egyebek között azzal indokolta, hogy az egyszerűsített eljárásról kiderült, hogy „elnagyolt és hézagos", nem minden esetben alkalmas a magukat csak szírnek mondó menedékkérők kiszűrésére.
A belügyminiszter már ki is adta az utasítást a BAMF-nak, hogy térjen vissza a korábbi gyakorlathoz, de a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) kifogást emeltek, az ügyet így végül az IMK napirendjére vették.

Kifogásolták az új munkatársak kiképzését is. Kiemelték, hogy „három-ötnapos betanulás" után helyeznek döntéshozói pozícióba embereket, akik a gyakorlat hiánya miatt nem alkalmasak alapjogokat érintő, komoly egzisztenciális következményekkel járó döntések meghozatalára.


A BAMF vezetőjéhez, Frank-Jürgen Weiséhez intézett nyílt levélben a munkavállalói érdekképviselet azt kérte, hogy a vezetőség a - több százezres ügyhátralék és a menedékkérők folyamatos, tömeges beáramlása miatt - kétségtelenül szükséges átalakítások, az ügymenet gyorsítását szolgáló változtatások közepette is biztosítsa a jogállami eljárás és a személyazonosság tényeleges ellenőrzésének feltételeit, valamint a hivatalhoz rendelt új munkatársak megfelelő kiképzését.